top of page
IMG_0739.jpg

CZ P10C

Tjeckien har sedan CZUB öppnade sin fabrik i Uherský Brod 1936 producerat flertalet skjutvapen som blivit berömda över hela världen för sin enkelhet, tillförlitlighet och ergonomi. Deras CZ75 har slagit igenom riktig ordentligt sedan den introducerades 1975 och många av dagens 9mm-pistoler inspireras av brukar mätas med just den. 

2014 satt mannarna i vita rockar hos CZ och spanade in marknaden på kompakta polymerpistoler för att ha något att jämföra med när de nu själva skulle utveckla en egen design. Den givna konkurrenten var såklart den pistol som dominerat tidigare nämnda marknad sedan 80-talet. Österrikiska Glock.

2017 introducerade CZ sin kompakta P10C med målet att direkt konkurrera med Österrikarnas kompakta Glock 19 vilket såklart oundvikligen kommer göra att viss jämförelse kommer att ske med Glocken.

Att hålla

P10C (C för "Compact") kommer i en sedvanlig CZ-låda med logotyp och det nu igenkännbara "utskuret-på-ett-ungefär"-skummet. Det skyddar pistolen väl mot stötar och annan våldsam hantering, men det ser onekligen lite småslarvigt ut. Två magasin medföljer tillsammans med en simpel läskstång vilket är tacksamt. Det följer även med två extra greppdelar ifall du vill utöka storleken på greppet. Du kan byta genom att trycka ut en liten sprint och enkelt bara ersätta greppdelen. Ifall till och med jag kan göra det är det inga problem för gemene skytt.

När jag plockade upp den blev jag förvånad över hur liten den var. Värt att säga är att detta är min första "kompakta" pistol som jag testar och har innan bara testat pistoler i fullstorlek. Nu är det inget negativt då min första känsla var hur bra den satt i mina relativt små händer. Det känns tydligt att designen på greppet är influerat av deras gamla CZ 75 och handen hamnar högt upp under en väl tilltagen beavertail. I tvåhandsfattning känns det precis lika bra och jag uppskattade verkligen att det var en liten bit av upphöjd plasttextur precis där jag lägger vänstertummen, vilket gav ännu lite mer grepp om pistolen.

IMG_0819.jpg

En liten anmärkning jag har är att texturen på framsidan och baksidan av greppet är ganska grovt. Så pass grovt att det till och med är smärtsamt. Jag trodde först att det berodde på mina känsliga Stockholms-händer men efter att pistolen gått en runda hos testlaget var känslan unison. Nu brukar jag vanligtvis skjuta med handskar, så det är för mig inget problem egentligen men det är värt att veta för de som inte skjuter med handskar. 

Greppvinkeln känns naturlig. Lite aggressivare än till exempel en SIG-Sauer men lite mindre än Glock. Ett bra mellanläge helt enkelt som gör att den är bekväm att hålla i för de allra flesta skyttar. En mycket rymlig varbygel tillåter skytte med ordentliga handskar, ifall du skulle finna dig i en snöstorm på nordpolen.

IMG_0762-2.jpg
Tekniskt

Det finns mycket som pekar på att P10C är designad för att vara en direkt konkurrent till Glock 19. Storleken är typ densamma, viktskillnaden är ungefär ett brev med dubbelt porto och du plockar isär pistolen på exakt samma sätt. Ifall det ses som ett copyright-brott eller ett hyllning till en fungerande design är en personlig tolkningsfråga jag inte kommer ta ställning till.

P10C har som Glocken en Striker fire-mekanism för avfyrning och stålmantel för att hålla allt på plats. Stommen är i glasfiberförstärkt polymer och säkerhetsmässigt är det en säkring på avtryckaren samt två invärtes för att förhindra att den går av oavsiktligt. Pipan är i kallhamrat stål och har traditionell standardräffling till skillnad från många andra moderna pistoler. 

IMG_0763.jpg

CZ P10C. Träffsäkerhet och tillförlitlighet i ett kompakt paket.

Mantelspärren är ambidextriös så även du som är vänsterskytt kan göra coola omladdningar. Magasinreleasen går att flytta över på högra sidan om det nu behövs, vilket även det är tacksamt för vänsterskyttar. Det går att skjuta +P ammunition för de som nu vill det, men CZ själva varnar för att det kan slita ut pistolen i förtid.

Allmänna kvalitetskänslan är hög, även om den känns ganska lätt. Ingenting skramlar eller sitter löst, vilket är ett signum för produkterna från CZ. Att de har rötter i kalla krigets fabriker är det ingen tvekan om.

IMG_6788.jpg

Fältmässig isärtagning för dagligt underhåll. Enklare än såhär är det svårt att få.

Kaliber

Piplängd

Längd

Bredd

Höjd (Utan rödpunktsikte)

Avtryckarvikt från fabrik

Vikt med tomt magasin

CZ P10C

9x19 Luger/ 9x21 / 380 auto

102 mm

187 mm

32 mm

132 mm

2,0 kg

740 g

Att Skjuta

Magasinet glider in lätt och det är inga svårigheter att föra in det i pistolen, även under tidspress. Mantelrörelse är enkelt tack vare infräsningarna både fram och bak på manteln och det känns välanpassat delarna emellan och ljudet är ett trevligt "klick-klick".

Siktena på just denna P10C är ett rött fiberoptiskt främre korn samt ett bakre svart sikte. Det ger förvånansvärt bra kontrast mot målet och är lätt att sikta med, främre kornet har lagom tjocklek så det inte täcker tavlan och fungerar fantastiskt även på längre avstånd.

IMG_0761.jpg
IMG_0756.jpg

Siktet är sublimt. Bra kontrast mot målet, lätt att se och lagom tjockt. Originalsiktet är "tre vita prickar".

Precisionsskyttet var jag lite osäker på just när det gäller pistoler som räknas som "kompakta". Pipan är relativt kort med sina 102 mm men jag kände verkligen inte att det hindrade pistolens träffsäkerhet. Jag sköt definitivt bättre med denna än en Glock 17, men detta kan såklart ha att göra med dess avtryckare. Den första delen av avtrycket innan jag nådde själva väggen är faktiskt förvånansvärt lång, men när jag väl vilade trycket på tryckpunkten var det en tydlig vägg. Krama lite ytterligare och någon millimeter av creep kan kännas innan skottet går av. Känslan var krisp, inte riktigt som en Walther men fullt godkänt då jag lätt kunde känna när skottet skulle gå av. 

Vår tame operatör var tyvärr inte på plats denna dag heller, så testet av träffsäkerheten av pistolen fick gå till vår precisionsskjutande korrekturläsare. Hon tycker definitivt att den är pricksäker så det räcker, men det är lätt att röra till handleden då avtrycket är så pass långt men det är mer en vanesak än ett design-flaw.

Alla som fick hantera P10C var förvånade över hur bra den låg i handen, förutom en i Skyttebloggens testlag. Personen i fråga har lite bredare händer än vi andra och lillfingret på högerhanden kunde bli klämt mellan magasinbotten och botten på greppet vid avfyrning, vilket förstörde känslan lite för just honom.

IMG_0760.jpg

När jag provade på lite mer rörligt och snabbare skytte vaknade den verkligen till på riktigt. Tack vare pistolens låga Bore-axis går rekylen nästan rakt in i armen och rekylimpulsen var mycket mjukare än vad jag väntat mig. Glocken känns mycket mera "snappig" än P10C, även när samma ammunition användes, vilket gör att snabba följdskott på mål är frustrerande enkelt och den lilla biten av textur i stommen vid väsntertummen gör det ännu enklare att kontrollera rekylen. Reseten är tillfredsställande kort och tydlig som inte bara hörs utan även känns i fingret.

 

Magasinbyten är enkla då magasinen bokstavligt talat flyger ut, även som tomma och magasinbrunnen är lätt att träffa rätt, även om den faktiskt inte har utsvängd brunn som många nya pistoler har. När jag mätte lite tider kunde jag skjuta 2-3 hundradelar snabbare mellan skotten med P10C än med en P320 jag är mest van med. Visst det kan verka lite, men det är bättre. Tyvärr hade jag inte tillgång till ett hölster för att prova drag, men utformningen av greppet gör inte att jag tvivlar på att draget kan göras snabbt och säkert.

 

Sammanfattning

Två dagar med P10C har bara gjort mig mer övertygad om storheten i CZ. De är oerhört duktiga på vad de gör och de bara fortsätter leverera extremt kompetenta skjutvapen i alla klasser. Intuitiva och mjuka att skjuta gör dem till perfekta sportskyttevapen för nybörjar- och veteranskyttar. 

P10C är en underbar pistol som charmade mig med sin kvalitet, känsla, tillförlitlighet och träffsäkerhet. Den ligger prismässigt några tusenlappar under andra jämförbara pistoler vilket bara ökar villhöver-faktorn. 

Är den bättre än en Glock? 
Det är alltid svårt att komma med en definitiv slutsats gällande sportskyttevapen, då det är så mycket personligt involverat. En pistol som passar mig kanske inte passar dig. Men jag tycker nog att P10C är snäppet bättre än en Glock. Mjukare och mer lätthanterlig rekyl, trevligare ergonomi och avtryckare samt att den är minst lika tillförlitlig. Den tillför i alla fall en frisk fläkt i Glock-träsket.

Tack till:

 

Gunnar Elfving skyttetjänst i Norrtälje för att de lånade ut pistolen till oss.

Ammunitionen vi använde var GECO 9x19 124 grain FMJ.

CZ-P-10C_L.png

CZ P10 C

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_0728.jpg
bottom of page