top of page
IMG_0217-2.jpg

CZ Shadow 2 OR

Tjeckien är, sedan Berlinmurens fall, välkänt i västvärlden för sina kvalitetsvapen inom alla kategorier. Pistoler och gevär är spridda världen över och används av både myndigheter, jägare och sportskyttar. Historien om den pistolen vi testar idag går däremot tillbaka några år till när kriget var kallt och du inte kunde hitta ett par riktiga jeans öster om muren. Hos den tjeckiska vapentillverkaren CZUB som står för Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod (prosit?) lanserades 1975 pistolen CZ 75, där namnet står för just året den introducerades. Historien om CZUB och CZ 75 är lång och intressant och är värd en egen artikel, så vi koncentrerar oss på testpistolen i denna artikel.

2016 ville CZUB förbättra sin tävlingspistol SP-01 ”Shadow” och tillsammans med sitt fabriksteam inom IPSC kom de fram till några förbättringar. Bland annat – lättare mantel, längre pipa, djupare infräsningar på manteln, mer ergonomisk kolv och ett mindre främre korn. Resultatet blev pistolen med det, som vanligt inom vapentillverkare, fantastiskt fantasifulla namnet ”Shadow 2”.

Att hålla i

CZ Shadow 2 anländer i en standard plastlåda med en utskuren del i skummet för pistolen. Ska jag vara helt ärlig verkar den inte direkt formskuren, utan mer som att någon skurit upp ”på ett ungefär” med kniv. Inget extra krut på någonting onödigt. CZ Shadow 2 kommer även med 3 magasin, vilket är trevligt. Redo att kasta sig ut på banan, eller tävlingen direkt, utan att behöva stressa tillbaka till affären för att köpa mer magasin, svärandes över tillverkarens snålhet.

IMG_0213.jpg

Att greppa en Shadow 2 är som att skaka hand med en gammal vän, kolven är utomordentligt utformad efter människans hand och greppet sitter högt och säkert under den utmärkta beavertailen. Tack vare vinkeln på kolven blir även vinkeln på handleden mer naturlig och man behöver inte vrida eller vända på händerna för att få ett stabilt grepp. Pistolen är tung med sina 1,4kg och ger en oerhört solid känsla. Inget rasslar, inget sitter löst. Det känns definitivt att den har rötter i kalla krigets vapenfabriker och kan helt säkert ta sig an vad du än ger den, i alla temperaturer och klimat. Se till att ha ett ordentligt skärp bara, det är en stor klump som ska kånkas runt på. Det enda jag kan anmärka på är de förbaskade metallgreppen. Det är fortfarande kallt i Sverige.

Tekniskt

Vikten på 1,33kg beror på att hela Shadow 2 är i stål. Inget känsligt polymer-kit som bara spricker på vintern här inte. Passformen är, som tidigare nämnt, exceptionell. Manteln är bland de lägsta jag har varit med om, mycket tack vare att mantelspåren går på insidan av stommen istället för på utsidan som den vanligtvis gör. Den extremt låga manteln ger många fördelar. Låg bore axis som med sig ger låg pipresning och bra rekylkontroll, men jag har ibland problem att greppa tag om manteln vid mantelrörelse med mina fumliga fingrar. Visserligen har manteln ett par riktigt ordentliga infräsningar på främre delen så det är nog endast en vanesak. Då detta är en ”Optics-Ready” Shadow 2 har den inte infräsningar bak på manteln som standardversionen har. Tanken är rimligtvis att siktet kan användas som greppunkt. Mekanismen är Double Action/Single Action med en ytterst greppbar hane som underlättar vid manipulering av den utan att det känns som att den ska halka ur fingrarna. Pipan är 120mm lång och kallhamrad med standardräffling och den är oerhört mycket träffsäkrare än vad jag är, vilket tyvärr de flesta skjutvapen är än så länge.

IMG_20201213_122731.jpg

Manteln på insidan av stommen ger låg profil

IMG_0223.jpg

Ordentliga infräsningar gör att det inte går att skylla på att det är svårt att få grepp. Även om jag tycker det på grund av den låga profilen på manteln

IMG_0212_edited.jpg
Underhåll

Moderna pistoler har relativt lite underhåll och CZ Shadow 2 är inget undantag. Först görs givetvis patron ur, sedan dras manteln bakåt tills två små infrästa streck matchar. Då behövs ett verktyg för att trycka ut mantelspärren. Jag använde ett plasthandtag på en insexnyckel och det fungerade utmärkt. Efter det är det bara att dra manteln framåt och dra ur pipan och fjädern. Svårare än så är det inte.

 

Även om det enligt tillverkaren behövs ytterst sällan, rekommenderar CZ inte att skytten själv plockar isär hela vapnet, det vill säga avtryckarmekanismen och allt kring den, utan hänvisar till en vapensmed. Vanligt underhåll räcker gott och väl under lång tid för Shadow 2.

IMG_20201213_122939.jpg

Matcha dessa streck för att demontera manteln

Att skjuta

Tack vare sin höga vikt är rekylen mindre kännbar än vad jag trodde att den skulle vara, även under snabb eldgivning. Givetvis hjälper det höga greppet också för att rikta rekylen in i armen istället för uppåt.. Double Action-avtrycket på 4kg är chockerande lent utan något glapp i början och det känns verkligen som att det är samma kraft som behövs under hela trycket tills skottet går. Single Action-avtrycket på 1,7kg är minst lika trevligt och krispigt. Ett litet upptag som knappt märks tills en tydlig vägg som går av exakt när det förväntas. Sublimt. Nu är jag inte alls erfaren inom Double/Single Action men detta är den bästa avtryckaren jag känt än så länge. Inte riktigt lika tok-krispig som vissa Single Action-only, men nära inpå. Reseten är kort och tydlig med klick som både hörs och känns i avtryckarfingret. Säkringen är en tunn switch som i ärlighetens namn är småklurig att få upp och ner under drag från hölster. Lyckligtvis följer det med en ordentligare med tumstöd i boxen du kan byta själv om du vill.

IMG_0220-2.jpg

Inställbar magasinrelease är ett omtyckt inslag. Säkringen från fabrik har lite att önska från skyttebloggen.

Originalsiktet är inställbart i höjd endast och främre kornet är ett 1mm brett fiberoptiskt korn som är precis lagom stort och täcker inte målet, även på längre avstånd. När ett SRO-rödpunktsikte från Trijicon är monterat är det enkelt att dra pistolen från hölster och få upp punkten snabbt och precist. Att byta magasin är oerhört enkelt på Shadow 2 då du kan ställa in magasinreleasen som du vill, en mycket omtyckt inställning hos oss på skyttebloggen. Även om inställningen som pistolen kom med funkar utmärkt.

Sammanfattning

Om jag verkligen ska vara helt ärlig med er var jag tveksam till CZ från början. Jag kan inte sätta fingret på vad, men efter nästan 1000 skott med den har den verkligen övertygat mig. CZ Shadow 2 är en utmärkt för både veteraner och nybörjare för IPSC production och nationellt skytte. Utomordentlig ergonomi, låg upplevd rekyl, driftsäker som jag vet inte vad och simpel att underhålla. Vad kan man mer önska sig? Förutom grepp i gummi då, förstås.

Shadow 2 är tveklöst en av de bästa pistolerna på marknaden.

Ammunitionen vi använde var GECO 9x19 124 grain FMJ

image.webp

CZ Shadow 2 OR

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_0389.jpg
bottom of page