top of page
IMG_0389.jpg

GLOCK 17 GENERATION 5 MOS FS

På 80-talet förändrades skyttevärlden något då en man vid namn Gaston Glock satt med sina spadar och knivar och funderade på hur han skulle kunna producera en pistol till österrikiska försvaret. Herr Glock hade mycket erfarenhet att arbeta med polymermaterial, inte så mycket koll på hur man gjorde vapen. Så han frågade helt enkelt vad militären och skyttar ville ha. Ett rimligt sätt att få fram en design, kan tyckas.

​

Till slut skickade han in ett patent, deras 17:e. Resultatet var såklart den smått legendariska Glock 17. Redan från början satt skytteveteraner med sina haneförsedda fullmetallpistoler och skrattade åt den nya plastpistolen med konstiga interna säkerhetsanordningar. Men när österrikiska militären samt efter några år, även de svenska och norska försvarsmakterna tog in Glock 17 som sina nya tjänstevapen satte de sitt kaffe i vrångstrupen. Sedan dess har Glock 17 gång på gång visat sig tillförlitlig, lättskjuten, pricksäker och lätt att underhålla, vilket både sportskyttar, militärer och myndighetspersoner uppskattat.

​

Glock har länge suttit på tronen när det gäller tjänste- och sportskyttevapen och varit både älskad och hatad. Det har givetvis tidigare producerats andra pistoler med polymerstomme men de har inte blivit den överrumplande succé som Glock blev.

Glock 17 är nu inne på sin femte generation av sin arbetshäst som älskas (och hatas) av sportskyttar och myndigheter världen över. Vi lyckades få tag på en av de senaste Generation 5-versionerna redo för optik och främre infräsningar på manteln, vilket gett det onödigt långa namnet Glock 17 Generation 5 MOS FS (Modular Optic System - Front Serrations).

Att hålla

Pistolen kommer i en smådiskret plastbox med skuminlägg, tre plastbitar för att ändra storleken på kolven samt ett extra magasin. Initialt ser det inte ut att vara många skillnader från tidigare generationer men när du plockar upp den märks det genast att de har tagit bort (enligt mig) de irriterande fingerutagen från generation 3 och 4.

 

Viktmässigt är den densamma som Generation 4 utan magasin men är 30 gram tyngre med ett fulladdat magasin. Storleken är densamma på alla ledder utom bredden som är utökad med 2mm, vilket jag inte tror att någon kan känna. Glock ligger ytterst fint i min hand, som har storlek 9-10 i handskar, och det känns att den är designad för tvåhandsfattning. Handen hamnar högt upp och vinkeln på kolven är av det lite aggressivare slaget för att kunna fånga in rekylen ordentligt och få iväg efterföljande serier snabbt och träffsäkert. Magasinen har den vanliga 17-skottskapaciteten och har även nu en orange patronförare för att det ska bli extra tydligt när magasinet är tomt. All extra säkerhet ger poäng hos oss på Skyttebloggen.

IMG_0340.jpg
IMG_0176.jpg

Tekniskt

Internt har det skett desto mer. Den största och mest tydliga skillnaden är den nya pipan, Glock Marksman Barrel. Den ska vara än lite tightare och fortsätter med Polygonisk räffling för exceptionell träffsäkerhet. Detta betyder att pipan är mycket mer träffsäker än vad jag är så tillförlitligt test av träffsäkerhet är i nuläget svårt. Manteln har även fått en ny legering kallad nDLC som ska göra femte generationen mer tålig mot rost och repor när du oundvikligen kommer visa dina vänner att den funkar lika bra som vanligt, även om den har vart dränkt i lera, sand samt kört över den med en stridsvagn. Förutom detta är det även ändringar i geometri kring avtryckarmekanismen och slagstiftet. Allt för att göra en tillförlitlig pistol ännu mer tillförlitlig, om det nu är möjligt.

IMG_20201026_122905.jpg

Polygoniskt räfflad pipa, för den där extra träffsäkerheten.

IMG_0205.jpg

Underhåll

​

Underhåll av Glock 17 är enkel. Du trycker ner två knappar på varsin sida på pistolen och den faller isär utan några konstigheter, verktyg behövs inte. Poängen är att du ska kunna göra det utan problem, vare sig du är hemma vid skrivbordet, i mitten av Sahara, i en Igloo på nordpolen eller på månen.

Att skjuta

Glockmodellerna har alltid varit frustrerande lätt att skjuta. Det är inga säkringar som behöver fipplas med innan avfyring. Säkringarna är, alla tre, inbyggda internt och säkras av successivt när avtryckaren kramas. Generation 5 har inte gått bort från den utan den är densamma men avtryckarvikten är sänkt från 2,8kg på Generation 4 till 2,6kg på Generation 5. Avtryckaren är ett hett ämne inom skyttet. Glockens är inte riktigt like krisp som vissa av sina haneförsedda kollegor, dock är den lite bättre än från Generation 4 som var lite väl svampig innan den hade skjutits in ordentligt. När man lärt sig den går det absolut att få iväg snabba och träffsäkra följdskott. Reseten är krisp och tydlig. Är du inte nöjd med avtryckaren från fabrik finns det givetvis ett hav av tredjepartsalternativ.

 

Originalsiktet i plast har startat många och långa trådar och diskussioner på det allvetande internätet, vissa säger att det är det värsta som konstruerats sedan spam-mailet och andra tycker det inte är några problem alls. Det är givetvis personligt och själv tycker jag att främre kornet är lite för brett och att det täcker en stor del av målet när jag skjuter precision. Som tur är finns det givetvis ett enormt utbud av tredjepartssikten, eller om du köper en MOS-variant, även fäste för rödpunktsikte. Givetvis var vi tvungna att montera ett rödpunktsikte och se hur Glocken hanterade det. Siktet i sig var ett ACRO från Aimpoint och du får med ett gäng monteringsplattor vid köpet av en MOS-modell av Glock som passar för de vanligaste siktena. De berömda forumskyttarna brukar klaga på att siktet sitter lite väl högt om du jämför med en mantel du skickar in till en vapensmed som fräser in ett fäste. Själv tycker jag att det mer är en vanesak. Men, jag är som sagt ingen SAS-operatör sedan 20 år eller världsmästare i IPSC. För mig blev det en avsevärd skillnad och mina träffbilder blev oroväckande bra på 25 meter med rödpunkten. Omladdningar är en fröjd, magasinen faller fritt även när de är tomma utan att du behöver dra ut dem själv. För er vänsterhänta finns även nu en mantelspärr på höger sida också, och givetvis kan du byta sida även på magasinspärren. Generation 5 har även en utökad magasinbrunn som underlättar omladdningar under tidspress. Jag själv fick till ett flertal oerhört tillfredsställande omladdningar utan att ha drillat det allt för mycket.

Sammanfattning

Glock 17 Generation 5 är ett utmärkt val om du vill ha en lättskjuten, tillförlitlig och pricksäker pistol. Hur de har lyckats få en så pass bra pistol ännu bättre, är för mig ett mysterium. Är det värt att investera i en Generation 5 ifall du har en tidigare Glock? Svårt att säga med min begränsade erfarenhet. Vare sig du uppgraderar eller är ny i Glock-träsket kommer du inte bli besviken.

​

Ammunitionen vi använde var GECO 124 grain FMJ.

glock-17-mos.jpg

Glock 17 Gen 5 MOS FS

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_0717.jpg
bottom of page