top of page
IMG_0069.jpg
KRISS Vector

När man är av min generation och har ett uns vapenintresse är chansen hög att man har spelat Call of Duty Modern Warfare 2. Det var även i sagda spel, under några småkyliga dagar i november 2009 jag upplevde KRISS Vector första gången och fascinerades redan då av dess exceptionellt höga eldhastighet och surrealistiska utseende. Nu tar det verkligen emot att nämna ett spel i skyttesammanhang, men jag kunde inte hitta en bättre instyrning på den kpisten vi fick möjlighet att testa en somrig och kokande varm torsdagkväll på Enköpings Skyttesällskaps helt nya tok-fräscha anläggning. 

KRISS, ett amerikanskt företag som tagit sitt namn från den indonesiska ceremoniella kniven kris, visade under våren 2007 upp en obskyr konstruktion i plast med en revolutionär mekanism inför en förvånad skyttevärld. Dess boxiga utseende och då oklara funktion gick inte direkt hem estetiskt hos den stora massan och lämnade blandade känslor hos de som bevittnade det.​ 2011 lanserade KRISS deras andra generation och den har väl egentligen inte slagit igenom mer än något exotiskt som gå att köpa som sportskytt och använts friskt i actionfilmer. Det finns faktiskt myndigheter som använder den operativt som till exempel Armén och polisen i Bangladesh och Thailand.

Allt obskyrt, ovanligt och exotiskt älskas av oss på skyttebloggen och när vi blev tillfrågade om att testa den släppte vi allt och kastade oss iväg.

Att hålla

När jag första gången såg en KRISS Vector i händerna på någon random NPC i CoD: Modern Warfare 2 undrade jag från vilket Stargate-avsnitt eller Mass Effect-spel det kom ifrån. Det lär inte vinna många skönhetstävlingar med sitt boxiga utseende och ser egentligen lite klumpigt ut.

När jag första gången såg den på riktigt, under detta test, fanns de känslorna kvar.

Hur skulle jag hålla?

Var sitter kontrollerna? 

IMG_0112.jpg

Förvånande nog var KRISS Vector oerhört intuitiv att hålla i när jag väl fick lägga mina darrande händer på den. Alla greppunkter och handtag är extremt ergonomiska och går att nå utan problem. Vid anläggning lägger sig Vectorn bekvämt mot axeln med rödpunksiktet i perfekt höjd och det vinklade frontgreppet gav bra stöd och goda möjligheter att dra vapnet mot mig. Det går även att hålla stödhanden ovanför magasinet, men då finns risken att magasinreleasen trycks in och magasinet faller mot marken. Suboptimalt under tävling som jag brukar säga.

Säkringen är bland det bästa med hela vapnet ur ett ergonomiskt perspektiv. Under dynamiska tävlingar ska säkringen alltid aktiveras så snart du ska börja springa så inget vådaskott skjuter av något ben eller någon annan likvärdigt sårbar lem. Det vackra är att jag automatiskt drar den till "säkrad" bara genom att lyfta upp avtryckarfingret från avtryckaren eftersom säkringen sitter precis ovanför. Smart och effektiv design som ökar säkerheten. Sånt gillar vi på skyttebloggen, även om vi faktiskt har en utbildad läkare i gänget.

Axelkolven är inställbar i ett flera olika lägen och gummivadderingen gör den bekväm mot axeln. Den går även att fälla ihop åt höger och Vectorn blir då endast 41cm lång. Den kan enkelt få plats i en ryggsäck för smidig transport till och från banan.

IMG_0116.jpg
IMG_0090-2.jpg

På översta bilden är Vectorn osäkrad. Då är det bara att öppna eld. På nedre bilden är den säkrad med fingret utanför varbygeln.

IMG_0087.jpg
Tekniskt

KRISS Vector är totalt 68,3 cm lång med kolven utfälld och vapnet i sig är i polymerplast och kommer med en pipa på 6,5". Den går att plocka ner i två delar som en AR-15, men skillnaden är att i övre delen sitter railen, manöverhandtag, säkring och grepp medans i den nedre "Lowern" finns pipa, mekanism, manöverhandtag och magasinbrunn. 

Poängen med detta är att det ska vara enkelt att byta mellan olika kalibrar utan några verktyg genom att bara byta ut "lowern". Kalibrarna som går att till den civila Vectorn är 9x19, 10mm Auto, .40 S&W samt .45 ACP.

IMG_0149-2.jpg

Manöverhandtag, bolt-release och magasinrelease härligt koncentrerat och lättåtkomligt.

Bore-axis är extremt låg och pipan går nästan i linje med avtryckarfingret, vilket ger en eventuell rekylimpuls som går i princip rakt in i axeln. Det underlättar snabba, träffsäkra följdskott på mål utan att vapnet hoppar runt för mycket vid snabb eldgivning.

Det som verkligen skiljer KRISS Vector från andra kpistar är dess unika mekanism.

Männen och kvinnorna hos KRISS USA satt en dag och funderade på hur man kan konstruera en mekanism för att göra rekylimpulsen lägre. Någon av dem tittade upp från sin kaffekopp och klöv tystnaden med frågan:

 

"Måste slutstycket gå bakåt?"

Efter en del mekande och konstruerande hade de en fungerade produkt med deras "Super V"-mekanism. I grunden är det en enkel idé. Istället för ett konventionellt slutstycke som går rakt bakåt innan det fjädrar tillbaka går Vectorns slutstycke nedåt i den boxliknande konstruktionen framför avtryckaren. Tanken är att slutstyckets tyngd ska, i teorin, göra rekylimpulsen avsevärt mindre när tröghetslagen gjort sitt.

Den civila versionen är spärrad för patronvis eld, men den militära och polisiära kan i automatläget ha en eldhastighet på 1'200 skott per minut. Vilket kan verka lite överdrivet för min del. Men det vore onekligen intressant att prova. For science.

IMG_0145.jpg

KRISS Vector i nerplockat tillstånd. Prylen längst ner i bild är mekanismen som är kopplad till slutstycket och som rör sig nedåt vid avfyrning.

Kaliber

Piplängd

Längd

Bredd

Höjd (Utan rödpunktsikte och magasin)

Avtryckarvikt från fabrik

Vikt med tomt magasin

KRISS Vector

9x19 Luger / .45 ACP / 10mm / .40 S&W

165 mm

683 mm

71 mm

173 mm

2.5 kg

2.7 kg

Att skjuta

Manualen rekommenderar att spänna upp mekanismen med hjälp av manöverhandtaget och bolt-releasen. Manöverhandtaget går att vinkla ut och är rätt tungt att dra bak men mekanismen var relativt kort vilket gjorde att det egentligen inte var några problem efter att jag lärde mig hur den betedde sig. Magasinet på 40 skott går i lätt och sitter säkert. Det finns historier på nätet om att de ska ramla ut ifall man råkar vrida magasinet men det var ingenting jag eller resten av teamet upplevde. När magasinet väl sitter i är det bara att trycka in bolt-releasen och den går igen med ett tillfredsställande "click".

IMG_0029.jpg

Skyttebloggens Tame operatör öppnar extremt träffsäker eld.

När allt är gjort och inställt flippade jag säkringen till "eld" och lade den röda punkten i siktet mitt på plåtmålet femton meter bort. Avtryckaren är krispig utan upptag och det var bara ett par millimeter creep innan skottet kom. Skottet smällde och efterföljdes av ett tillfredsställande "ping" när kulan träffade stålmålet. Förvånat tryckte jag av igen, igen och igen. Varje avfyrning ekade ut i en pingande stålträff. Det känns tydligt när Vectorns system arbetar och det är minst sagt en annorlunda känsla. Tack vare att pipan är i linje med avtryckarfingret och blir den redan minimala rekylen riktad rakt in i axeln och även den unika mekanismen håller nere pipresningen extremt effektivt och Vectorn skakar bara lite vid avfyrning. Det känns lite som att skjuta med rekylbroms och att någon slår på ovansidan med en medelstor hammare. Om ni tycker det låter oklart är ni inte ensamma, det är oerhört svårt att beskriva.

Vi fortsatte att skjuta perfekta salvor hela dagen och jag själv förundrades över hur oerhört enkel den var att skjuta. Det är verkligen en "point and shoot- and shoot again". Vi hade med oss både S&B och Geco 124 grains 9x19 och KRISS Vector matade allting utan några tillstymmelser till problem.

I filmen syns tydligt hur lite KRISS Vector rör sig under eldgivnig.

Sammanfattning

 

Att KRISS Vector är innovativ kan ingen förneka och med sin "Super V"-mekanism förvånade den oss alla med sin pricksäkerhet och överraskande trevliga ergonomi. Trots dess småluriga utseende.


Även om den inte riktigt slagit igenom inom den marknaden som den var tänkt, tycker jag definitivt att den borde få en chans inom sportskyttet bland alla SIG MPX, H&K MP5 och Scorpion EVO. En frisk fläkt för de som vill vara lite unika under PCC-tävlingen. Få vapen har enligt ägaren fått så mycket uppmärksamhet när den stod i vapenstället. Jag har inte provat så mycket olika gevär och kpistar, men jag har aldrig skjutit så bra som med KRISS Vector. Det säger en del.

Oändligt tack till Enköpings Skyttesällskap som hörde av sig och kunde ordna ett test på extremt kort varsel och att vi fick hänga på deras sprojtans nya anläggning.

Ammunitionen som vi använde var S&B och GECO 9x19 Luger 124 grain FMJ

kcsbr.jpg

Kriss Vector G2 SBR 9x19

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_0143-2.jpg
bottom of page