top of page
IMG_0326.jpg
LWRC M6 IC-E

Om du är kräsen sportskytt, operatör hos svenska SOG, brittiska SAS eller svenska polisens nationella insatsstyrka har du vissa krav på dina skjutvapen. De ska funka, överallt och alltid samt att du ska slippa behöva öppna mekanismen mitt i djungeln för att putsa bort lite sot så den inte kärvar. Det amerikanska företaget LWRC International säger sig ha svaret med sin LWRC M6 Individual Carbine-Enhanced och skyttebloggen fick möjligheten att prova ut ett exemplar på en kliniskt ren bana vid torr väderlek.

Idén till LWRC M6 IC kom till när amerikanska armén slängde ut en öppen fråga om att ersätta deras åldrande M4-karbiner med ”individual carbine”-projektet. LWRC utvecklade då tidigare nämnda karbin i hopp om att de skulle bli valda till Amerikanska Försvarsmaktens nästa leverantör. Det kan vara rätt lukrativt, om det blir något av det.

Projektet rann ut i sanden på grund av att Armén lade ner det innan en vinnare utsätts, så i slutändan stod LWRC med en oerhört kompetent gevärsplattform utan köpare och de vände sig då till andra myndigheter och även till civila marknaden där den verkligen fått ett genomslag som ett extremt tillförlitligt och lättanvänt gevär.

IMG_0396-2.jpg
Att hålla
​

AR-15 är tacksamt att hålla i tack vare att ergonomin i den plattformen är bland de bästa i världen och LWRC går snäppet längre. Greppet i gummi från Magpul ger ett säkert och stabilt grepp, även med svettiga händer och främre handguarden har en behaglig storlek och form som är trevlig att hålla om. Geväret känns förvånansvärt lätt för att vara så solitt byggd och balansen är utmärkt samt att det känns kortare än vad det är med sin 16.1”- pipa. Detta tillsammans med den helt ambidextriösa lowern, gör att geväret blir oroväckande enkelt att manövrera runt hörn och över skydd, även under snabba förflyttningar mellan stationer på banan. Alla kontroller sitter på helt rätt plats och klickar tillfredsställande vid användning.

Tekniskt
​

LWRC M6 IC-E är kammrad för både 5.56 Nato och .223 Remington, vilket är tacksamt då man inte behöver oroa sig att geväret sprängs i ansiktet på dig om du har fel ammunition. Ett av LWRC:s säljargument är tillförlitlighet och det har mycket att göra med deras slutna pistong-gaslåssystem. Systemet bygger på ”Short-stroke” princip och är densamma som Heckler & Koch har i sin HK416 och gör att slutstycket och interna mekanismen inte utsätts för krutgaserna i samma utsträckning som ett gevär där krutgaserna själva trycker tillbaka slutstycket, kallat ”Direct impingement”. Detta bidrar till, tillsammans med den Nickel-Boronlegerade boltcarriern, ett relativt minimalt krav på underhåll vilket alla supertuffa operatörer

En animering av gassystemet på LWRC M6 IC-E. Av LWRC International

med grovt skägg som var de tilltänkta användarna helst inte vill hålla på med under kraftig eldgivning i vilken håla de nu befinner sig i. Som tävlingsskytt är det såklart inte lika viktigt då våra liv inte står på spel i samma utsträckning. Men ett gevär som går, går och går är det ingen som tackar nej till.

​

Pipan som med sin spiraldesign är inte bara estetiskt tilltalande, den har även en praktisk funktion. Designen ger pipans utsida större effektiv yta, vilket i sin tur hjälper den att kyla ner sig efter en aggressiv serie skott. Vikten hålls även nere och enligt LRWC är den upp till 20% lättare än en vanlig pipa och detta medverkar såklart till den exceptionella balansen i geväret.

 

Sedan är det snyggt.

 

Det är viktigt.

IMG_0465-2.jpg

Pipan. Snygg och innovativ.

Att skjuta
​

Ergonomin är i toppklass och det går att få iväg pricksäkra serier i oroväckande hastighet. Skillnaden i denna jämfört med en AR-15 med gasomladdning utan pistong är rekylen. Pistongen som skickas bakåt för att skjuta bak slutstycket och mata in en ny patron adderar kraften av rekylen. Nu är .223 Remington inte någon grov kaliber så skillnaden i rekyl är inte jättestor, men ändå kännbar. Längst fram sitter en flamdämpare i sann militärisk stil och vid avfyrning ger geväret ifrån sig ett tydligt ”ping”, förutom såklart en hög smäll. Vi kom inte riktigt överens om ifall det var från pistongen eller den

IMG_0387-2.jpg

Bra kontroll under eldgivning

fyrfingrade flamdämparen som agerade stämgaffel. Avtryckaren blev jag inte kompis med under den korta tiden vi hade M6:an, men den var lite trögare än vad jag kanske är van med när det gäller AR-15, begränsad som min erfarenhet är. Enligt internet-oraklet kan detta såklart snabbt avhjälpas med en ny avtryckare. Originalsiktet är Magpul MBUS uppfällbara järnsikten (i plast) som jag personligen är ett stort fan av, men monterat idag var ett väldigt trevligt Aimpoint CompM5s som sin lilla storlek till trots gav oss storartade träffbilder, även under snabbare eldgivning. LWRC M6 IC-E är inte riktigt lika krisp eller lätt att hålla på mål under snabb eldgivning som vissa andra tävlingsdesignade AR-15 vilket såklart har sin förklaring i vad geväret från början är designat för.

IMG_0376-2.jpg

Kvalitetsoptik frÃ¥n Svenska Aimpoint. 

Kort film med eldgivning.

Sammanfattning

 

Att LWRC International har lagt krut på att utveckla ett gevär för de allra mest kräsna operatörerna som satsar sin överlevnad på sitt vapen råder det inget tvivel om. M6 IC-E är en renodlad Mil-specbössa utan några kompromisser. Lite tveksamt om det är värt ur tävlingssynpunkt med tanke på det höga priset, då du för samma pris får du en riktigt trevlig racebössa. 

​

Men det är såklart något speciellt med service-gevär som är designade att funka överallt och alltid. Vi på skyttebloggen blev lite småkära i den och om vi någonsin får 52'000:- över kommer nog den att finnas i vårt framtida vapenskåp.

​

Ammunitionen som vi använde var GECO .223 55grain FMJ

ic-e-right-side_grande.jpg

LWRC IC-E

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_0641-2.jpg
bottom of page