top of page
IMG_0647.jpg

Mantis X10 Training System

Definitionen av galenskap sägs vara att göra samma sak om och om igen och förvänta sig att resultaten förändras. Vare sig man är Albert Einstein eller en mohawk-prydd antagonist i Far Cry 3 ligger det något i det. När man är ny skytt är det lätt att det blir frustrerande om det inte funnits möjlighet till instruktion eller vägledning, vilket tyvärr är rätt vanligt inom skyttesverige. Jag kan öppet säga att jag gjorde många fel i början då jag gjorde som många andra bara gav mig ut och sköt på en skjutbana. Till slut gick jag en kurs för att bli bättre och som tur är var min instruktör mycket tålmodig. Jag minns tydligt när jag missade tavlan första skottet under första lektionen och han försiktigt lade handen på min axel och lugnt sade "tavlan är där, rakt framför dig" med ett förstående leende. 

Det finns ett flertal olika "digitala" instruktörer med laserpatroner, skyttebiografer och dylika tekniska inriktningar av varierande kvalitet och funktion och vi råkade få syn på en produkt vi inte sett förut när vi trött scrollade runt på sportec.se. Det finns ett litet företag som heter Mantis Tech som ligger i det vapentäta förenta staterna av amerikaland och består av ett gäng skyttar som kan datorer och analys mycket bättre än mig. Mantis-nissarna i vita rockar utlovar att de med teknikens hjälp, utan häxeri och svartkonster, kunde hjälpa oss att bli bättre skyttar. Vi var tvungna att undersöka det.

MantisX är en liten plastpryl som inte väger mer än en tomburk som du monterar på ditt gevär, hagelgevär, pilbåge eller pistol. Det allra enklaste är ifall du har en rail där Mantis X klickar fast men du behöver inte oroa dig, det finns adapters även för vapen utan rails.

När plastbiten sitter där den ska är det dags att koppla ihop den med appen på telefonen, vilket är oroväckande enkelt. ladda hem appen gratis från appstore/google play, starta upp appen på telefonen, klicka på "Connect" och den enda knappen som finns på undersidan av Mantis X. Appen tänker lite och vipps så är det fixat. 

IMG_0656.jpg

Det du nu ska göra är att skriva in vad för pistol du har, kaliber, ifall du är höger eller vänsterhänt, vart du satt Mantis X på vapnet och om du skjuter skarpt, torrt eller airsoft. Givetvis kan du även välja ett flertal olika övningar. Från rekylanalys och drag från hölster till olika skjutövningar. All denna customizing och data gör en nörd som mig mer lycklig än vad jag vågar erkänna.

IMG_6441.PNG
IMG_6442.PNG

För de som bara vill ut och skjuta omedelbart och inte orkar sitta och nörda ner sig i alla inställningsmöjligheter går det faktiskt att bara montera, aktivera och öppna eld. Alla inställningarna är bra ifall du skjuter flera olika vapen och vill tracka dina resultat i en lättolkad översikt i slutet av dagen. 

Den funkar så att den mäter den fysiska rörelsen vapnet gör precis innan avtryck, när du trycker av samt precis efter avtryck. MantisX samlar alla dessa data genom ett gäng accelerometrar och gyroskop som mäter acceleration, vibration, stötar och andra rörelser. Sedan samlar den ihop all data, som antagligen inte tog bara en arbetstimme att koda ihop, och sammanställer till ett resultat. Allting visas väldigt intuitivt på appen runt en cirkel och pipans rörelser representeras av olika färger. Blå visar pipan innan du trycker av, den gula medans avtryckaren trycks in, ett kryss vid avfyrning och den röda linjen visar hur pipan rör sig efter skottet. Om du övar skarpt syns den röda som rekylen, övar du torrt syns det tydligt ifall du drar ner pistolen vid avfyrning. 

IMG_6443.PNG
IMG_6439.PNG
IMG_6439.PNG

Efter en serie av fem skott eller fler analyserar en känslokall, empatilös och brutal AI dina bedrifter och ger dig ett smärtsamt rättvisande resultat. Du blir bedömd och poängsatt med poängen 0-100. Om poängen ligger under 90 kommer appen försöka ge dig tips och förklaringar, vilket faktiskt är fantastiskt lärorikt och vad jag upplevde, korrekta. 

IMG_6446.PNG
IMG_6445.PNG

Mantis själva säger att de flesta skyttar har förbättrat sitt skytte inom 20 minuter efter att de börjar använda MantisX. Det är ren och skär lögn då det faktiskt går fortare än så. När du väl fått din dom av den artificiella intelligensen går det att läsa om vad du som skytt kan göra för att förbättra dig. Jag själv ökade jag mitt eldgivningsbetyg med över 10 poäng och satte några riktigt fina skott där den artificiella intelligensen till och med berömde mig. Värt att nämna är även att Mantis X inte har någon laser eller häxeri-kamera för att se vart tavlan är egentligen, men programvaran räknar ut ungefär vart den borde vara efter att ha känt efter hur du skjuter. 

Tyvärr hade jag bara möjlighet att testa Mantis X10 för pistol, vilket fungerade utmärkt både skarpt och torrt. Vi får återkomma med ett utökat test med gevär och/eller hagel när vi kan få tillgång till det. Med tanke på hur bra det funkade med pistol tvekar jag inte på att det fungerar lika bra med allt annat. 

IMG_0660.jpg

Sammanfattning

Jag erkänner öppet att jag aldrig trodde att jag skulle kunna bli en bättre skytt så enkelt. Det kan låta som att jag står och vrålar i någon mitt-på-dagen-reklam på tv, men Mantis X10 är riktigt smart. Med sin ringa storlek, smidiga förvaring och intuitiva gränssnitt borde den vara en given pryl i var skytts range-bag. Något annat vore tjänstefel. 

Det har aldrig varit enklare att skjuta bättre.

Finns hos Kruttunnan.se för priset av en mellanstor legomodell, vilket är minst sagt rimligt med tanke på vad man får.

img_6916.jpg

Mantis X10 Elite

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_6400.jpg
bottom of page