top of page
IMG_0720-2.jpg

Oakley SI M-Frame Alpha

Vid sportskytte på metallmål finns det alltid en liten risk för att kulan du skickar iväg, eller delar av den, kommer att återvända till sin avsändare eller dina medskyttar. Därför är det ett krav vid skytte på metallmål att skytten innehar skyddsglasögon. Skyttebloggen fick tag på ett par från det amerikanska företaget Oakley.

När Oakley inte producerar goggles till stekar-ungdomar som glider runt på snowboards med jättelånga jackor tillverkar de bland annat skyddsglasögon genom sin SI-division till några av världens mest krävande operatörer inom försvarsmakter och polismyndigheter. Modellen på vårt bord var Oakley M-Frame Alpha med svarta linser, vilket under en mörk decembermorgon kanske inte var de bästa valet, men det finns givetvis en mängd glas du kan välja mellan beroende på vad du ska ha dem till.

Glaslinserna är certifierade enligt de ballistiska kraven för MIL-PRF-31013, EN166 samt ANSI Z87.1. I sann militärisk anda så är det ett virrvarr av bokstäver och sifferkombinationer som ingen blir klok på och detta kommer att få en dedikerad artikel för att göra det förståeligt.

Till min förvåning väger de nästan ingenting (34 gram), även om de ser ut att vara rätt stora. Bågarna är tunna för att de ska få plats under hörselkåpor och de sitter riktigt bra under ett par Peltor ProTac Shooter som jag använder och de släpper inte igenom något ljud som mina tidigare Guarder-glasögon gjorde. Oakley-brillorna tar inte i någonstans men täcker ändå en stor del av ansiktet för optimalt skydd från skräp, kulfragment och krutrester ifall din skyttegranne skjuter revolver. 

IMG_0705-2.jpg

Nässkyddet i Oakleys patenterade gummiblandning Unobtanium (nej det är inte mineralet från Pandora) är precis lagom stort och halkar inte runt. Eftersom det var en småkylig decemberdag jag testade dessa så vet jag inte hur de presterar under svettiga förhållanden men jag är övertygad om att de fungerar precis som de ska även då. Insidan av glaset är behandlat med anti-imma-medel och jag hade inga problem med att de immade igen när jag körde lite IPSC-övningar så jag fick upp flåset. De är däremot känsliga mot flottiga fingeravtryck, men de är lätta att torka bort med den medföljande duken.

IMG_0711-2.jpg

Oakley M-Frame Alpha täcker en stor del av ansiktet. För skydd och som bonus, anonymitet.

Här syns tydligt övre ventilationen. Fungerar utmärkt

IMG_0708-2.jpg

Sammanfattning

Oakley M-Frame Alpha är ett bra val för den aktiva sportskytten. De är inte bara snygga utan bjuder även på bekväma bågar som funkar under långa dagar på banan och en väl täckande lins med ett riktigt ordentligt ballistiskt skydd. Det som fattas för mig är den super-konstrasthöjande PRIZM-linsen som Oakley även erbjuder för dessa bågar. Då kommer jag vinna.

Säkert.

 

Tack till Terräng.se

IMG_0676.jpg
bottom of page