top of page
IMG_0592-2.jpg
"PS Special" AR-15

Tänk att du skulle gå in i en bilaffär, gå fram till en säljare och säger att du vill ha en bil. Säljaren kommer antingen se lite frågande ut, eller så kommer han eller hon ställa en stor mängd frågor. Samma sak skulle antagligen hända om du gick in till en vapenbutik och insisterade att du minsann vill ha en AR-15. Vissa liknar en AR-15 till "lego för vuxna", men oerhört mycket dyrare. Möjligheterna är oändliga och nästan varje hyfsat seriös vapentillverkare producerar antingen kompletta AR-15 eller delar till dem.

Ägaren till den bössa vi fick testa en kylig novemberdag ville ha en AR-15 att tävla med, så han klickade runt på internet och köpte hem en hög med delar och satte ihop dem. Resultatet är svårt att benämna då det är ett hopplock av premiumdelar utan någon gemensam tillverkare. Den fick helt enkelt namnet ”Custom AR-15”. Resultatet är så långt ifrån det skramliga skrotet jag provat på någon random skjutbana i USA:s öken.

IMG_0477-3.jpg
Att hålla

De civila AR-15 gevären har en tendens att vara lite framtunga då piporna är långa och oftast i stål samtidigt som kolven oftast är i plast och mycket lätt. Detta flyttar fram tyngdpunkten och vänsterarmen bör vara rätt vältränad för att orka hålla geväret uppe en längre stund. Däremot: direkt när du plockar upp detta gevär från sin väska märker du hur lätt och välbalanserat det är. Detta gör att det blir väldigt lätt att manövrera geväret under rörelse och greppet i gummi passar handen exemplariskt, och hamnar naturligt högt med säkringen i perfekt position. Frontgreppet är långt fram och vid anläggning är armen nästan rak. Det känns mer som att du pekar med armen mot målet än riktar geväret. När du höjer geväret hamnar kikarsiktet i perfekt höjd och hårkorset hamnar naturligt där du vill. Geväret känns solitt och välbyggt. Med erfarenhet från bilvärlden är jag fascinerad över att det går att få ett egenbygge så pass välanpassat delarna emellan då det är ett antal olika tillverkare på dem.

Tekniskt

Grunden i geväret är en upper och lower reciever från MEGA Arms (numera ZEV Technologies) och är urfräst ur ett solitt block 7075-T6 aluminium för att uppnå maximal styrka men ändå hålla vikten nere. Lower recievern är ambidextriös med undantag från magasinreleasen så den funkar utmärkt även för vänsterkyttar. Alla kontroller är rejäla, ger ifrån sig ett tillfredsställande ”klick” och det finns inget glapp någonstans. Själva hjärtat är en LMOS Bolt carrier från JP och tillsammans med en Enhanced bolt, även den från JP enterprises blir hela paketet både snyggt och extremt tillförlitligt. Den suveräna balansen i geväret beror delvis på pipan som är i kolfiber och producerad av Proof Research samt

IMG_0594.jpg

Upper och lower reciever av MEGA Arms. 

Snygg och funktionell.

rekylbromsen från Tronrud Engineering i det hutlöst dyra och lätta materialet Titan. Den platta avtryckaren är från ZEV Technologies och krisp som en kall vintermorgon uppe i bergen. Glappet från när du lägger fingret mot den tills skottet går av är knappt märkbart och avtryckarvikten är på fjäderlätta 1,3kg vilket kan ta lite tid att vänja sig vid. För att se målet ordentligt sitter ett mycket vackert kikarsikte från Swarowski med 1x-6x förstoring i ett Spuhr-fäste så du kan skjuta på flera olika avstånd med kristallklar sikt. Det kompletta paketet är snyggt, stilrent och håller antagligen längre än vad du hinner använda det. Läs mer om delarna här

IMG_0473.jpg

Swarowski Z6i 1x-6x24. När målet behöver vara kristallklart.

Att skjuta

Rutinen är som vilken AR-15 som helst, dra tillbaka  manöverhandtaget, hör den väloljade mekanismen föra in en patron i loppet med ett klick som från en Schweizisk klocka, sikta på målet och tryck av. Det första som märks när du skjuter denna AR-15 är att rekylen är förvånansvärt låg, det andra är flammorna som slungas ut en halvmeter på varsin sida av rekylbromsen och skickar en våg av värme som känns i vänsterhanden. Geväret rör sig knappt och i okularet är målet är fortfarande i siktet, vilket gör att jag tryckte av igen, och igen. Att skjuta på lite kortare avstånd är nästan lite löjligt lätt, även om jag aldrig riktigt vande

IMG_4811.jpg

Varning för fnittrande ljud från skytt och publik.

mig vid avtryckaren. Salvorna blev lite hackiga, men skyttebloggens tame operatör slängde iväg serier som om det vore automateld, även om han hade ett pixlat ansikte. Tack vare balansen är det även enkelt att röra sig runt skydd och hinder men ändå ha full kontroll på vart jag har geväret och vart pipan pekar. Magiskt.

Sammanfattning

 

Min erfarenhet av AR-15 är som tidigare sagt begränsad, men som tävlingsgevär är det fantastiskt enkelt att skjuta. Tack vare rekylen som är avsevärt låg och att det är så pass välbalanserat kan vem som helst skjuta det, och skjuta det bra. Som bygge är det ett perfekt exempel på hur det går att skräddarsy AR-15 plattformen helt efter egna preferenser och möjligheter. Som lego, men mycket dyrare.

IMG_0520-4.jpg
bottom of page