top of page
IMG_0544.jpg

SIG-Sauer P320 RX vs. Glock 17 Gen 5 MOS FS

På 80-talet förändrades skyttevärlden något då en man vid namn Gaston Glock satt med sina spadar och knivar och funderade på hur han skulle kunna producera en pistol till österrikiska försvaret. Herr Glock hade mycket erfarenhet att arbeta med polymermaterial, inte så mycket koll på hur man gjorde vapen. Så han frågade helt enkelt vad militären och skyttar ville ha. Ett rimligt sätt att få fram en design, kan tyckas.

Till slut skickade han in ett patent, deras 17:e. Resultatet var såklart den smått legendariska Glock 17. Redan från början satt skytteveteraner med sina haneförsedda fullmetallpistoler och skrattade åt den nya plastpistolen med konstiga interna säkerhetsanordningar. Men när österrikiska militären samt efter några år, även de svenska och norska försvarsmakterna tog in Glock 17 som sina nya tjänstevapen satte de sitt kaffe i vrångstrupen. Sedan dess har Glock 17 gång på gång visat sig tillförlitlig, lättskjuten, pricksäker och lätt att underhålla, vilket både sportskyttar, militärer och myndighetspersoner uppskattat.

Glock har länge suttit på tronen när det gäller tjänste- och sportskyttevapen och varit både älskad och hatad. Det har givetvis tidigare producerats andra pistoler med polymerstomme men de har inte blivit den överrumplande succé som Glock blev.

2014 kastade sig SIG-Sauer in i matchen med sin P320. En plattform som var designad för modularitet och för att skaka om Glocks grepp om skyttevärlden. P320 är en utveckling av den tidigare P250. Även den hade en stomme i polymer men den hade en Double Action-only mekanism som gjorde den lite svårskjuten för vissa skyttar. På P320 introducerades en striker fire-mekanism som även Glocken använde sig av och P320 blev genast populär, inte minst i Förenta staterna av amerikaland där de älskar att skräddarsy sina vapen. Det visade sig även 2017 att P320 skulle ersätta Amerikanska militärens åldrande Beretta M9-plattform, till Glocks stora förtret.

Men som en glad sportskytt, vilken ska man välja?
Den äldre beprövade eller nykomlingen som slagit sig in på marknaden?

 

Skjutjärnen vi fick tillgång till är Glock 17 Gen 5 MOS FS samt SIG Sauer P320 Fullsize RX.

Unboxing


Både Glock 17 och Sig P320 kommer i två intetsägande plastväskor. Insidans skum kommer färdigskuret för P320 och Glocken kommer med vanligt dämpande skum vilket inte känns så premium, även om det egentligen inte påverkar funktionen eller din träffbild. Båda kommer med ett extra 17-skottsmagasin utöver det som sitter i vapnet. Lite snålt kanske kan jag tycka då många andra pistoler på marknaden kommer med tre eller fler. Här har Glocken lite fördel då extramagasinen för P320 är en dryg hundring dyrare än Glocks originalmagasin. I skrivande stund är marknaden inte direkt översållad av alternativ för tyskarna då det till P320 finns SIG Sauers egna magasin och någon enstaka tredjepartstillverkare medans Glock-kompatibla magasin är som sand. De finns överallt i alla storlekar, färger, former och prisklasser och produceras av en uppsjö olika tillverkare.

IMG_0273.jpg
IMG_0176.jpg

I Glockens väska finns det även ett set med greppdelar för att skräddarsy kolven på pistolen, en propp samt en läskstång och nylonborste, vilket du själv måste införskaffa till P320 då all form av vapenvårdsutrustning lyser med sin frånvaro. Båda pistolerna är förberedda för rödpunktsikten och P320 kommer med ett monterat från fabrik, vilket är tacksamt inför eventuell tävling i Production optics men med Glock 17 måste du inhandla ett rödpunktsikte själv, inklusive en adapterplatta som passar införskaffat sikte.

Att hålla

 

Ergonomiskt håller P320 en högre nivå jämfört med Glock 17 då greppet på P320 har en lite mer naturlig vinkel för handleden. Glock 17 har en lite mer aggressiv vinkel, vilket i sig ger en bättre rekylupptagning då rekylen går mer rakt in i armen men det känns mer som att man måste "peka neråt" med pistolen vid anläggning. Kolvstorleken på Glock 17 kan justeras lite tack vare de medföljande bakre tilläggen till greppet. Jag själv var aldrig något fan av dem och i mitt fall, med mina skrattretande små händer, måste jag ha ett mindre grepp, vilket inte Glocken har möjlighet till på samma sätt som P320. Det är här P320 briljerar med sin modulära princip. Eftersom stommen inte behöver serienummer går den att byta ut till flera olika storlekar, färger och former för dryga tusenlappen (om du får tag på några!) Originalgreppet är lite stort för mig och är enligt SIG-Sauer storlek ”medium”. SIG-Sauer erbjuder storlekarna ”small”, ”medium” och ”large” beroende lite på hur stora händer du har och tack vare SIG-Sauers positiva syn på tredjepartstillverkare så kommer det fler och fler olika stommar hela tiden, vilket verkligen kan göra att du kan bygga ”din” pistol.

 

Friktionsmässigt har Glocken lite bättre textur som ger ett ordentligt grepp under alla väder, vare sig du har handskar eller inte. P320 har en textur som liknar fint sandpapper. Den halkar inte ur händerna på dig om det är lite fuktigt, men greppet i Glock 17 känns definitivt säkrare.

IMG_0169.jpg

Kolvvinkeln på Glock 17. Lite aggressivare för bättre rekylupptagning.

IMG_0283.jpg
IMG_0317.jpg

P320 har en ergonomiskt väldesignad kolv som känns naturlig att hålla i och rikta.

P320 har definitivt ett "fylligare" grepp än Glock 17

Tekniskt

Glock 17 och SIG P320 är tekniskt väldigt lika då båda är moderna striker-firepistoler med metallmantel och polymerstomme. De har inga externa manuella säkringar och båda kommer med 17-skottsmagasin som standard. De är designade för att vem som helst ska kunna avfyra och underhålla vapnet under alla omständigheter och miljöer.

Kaliber

Piplängd

Längd

Bredd

Höjd (Utan rödpunktsikte)

Avtryckarvikt från fabrik

Vikt med tomt magasin

Glock 17 Gen 5 MOS FS

9x19 Luger

114 mm

202 mm

34 mm

139 mm

2,4 kg

705 g

SIG-Sauer P320 Fullsize RX

9x19 Luger / .40 S&W / ,357 SIG

119 mm

203 mm

36 mm

140 mm

3,1 kg

821 g

IMG_0205.jpg
IMG_0302.jpg

Båda pistolerna isärplockade.

De skillnader som finns är få och en av de som är mest märkbar för gemene skytt är såklart avtryckaren. På Glock 17 är den rätt stor och bred med en liten "hake" på. Det är en av pistolens enklaste men mest geniala säkring. Du måste hålla fingret på avtryckaren för att du ska kunna avfyra den. Denna lilla bit förhindrar även att den avfyras när du tappar den, vilket är uppskattat av i princip alla. SIG P320 har en tunnare kurvad avtryckare men utan den lilla haken som Glocken har och denna passar mina fingrar bättre, men det är nog egentligen bara en vanesak. dessutom är varbygeln markant mindre på Glock 17 vilket kan göra det svårt att skjuta med tjockare handskar under vinterhalvåret. 

P320 har med sin modulära design möjlighet att byta mellan ett flertal olika kalibrar. I USA, där pipa och mantel inte har licenskrav eller serienummer kan du helt enkelt ha en hög med pipor, mantlar,  grepp i olika storlekar och kalibrar som du sedan bygger ihop på det sättet du känner för. Tanken är att endast trigger-assemblyn är själva vapnet enligt amerikanska myndigheterna. Smart. Vi får se ifall andra tillverkare hoppar på denna trenden. Värt att notera för svenska skyttar är att vi måste söka licens på varje mantel och pipa vi vill få tag i. Glöm inte det.

IMG_0323.jpg

Liten skillnad i fysiska mått, men ändå så olika.

Även om Glock själva inte tänkte att Glock 17 behövde massor med uppgraderingar utan var perfekt som den var, har en oerhört omfattande eftermarknad dykt upp under årens gång som gör att du i princip kan byta ut alla delar till nya. 

Standardsikten på Glock 17 är i plast och enligt mig sisådär, speciellt när jag provat de förhöjda siktena på P320 RX som är utmärkta. Eftersom det hänger med ett rödpunktsikte från fabrik är SIG-Sauer snälla nog att montera ett par "ljuddämpar-höjd-sikten" så du kan använda järnsiktena genom rödpunksiktet ifall du skulle vilja göra det. Lite synd bara att de inte inkluderar siktesplattan med pistolen så som Glock gör ifall du skulle vilja ta bort siktet och skjuta lite nationellt eller IPSC Production. Den finns att köpa hos SIG-Sauer i USA, men de skeppar inte till privatpersoner i Europa. Vilket är värdelöst.

Att skjuta

Allt det jag gått igenom hittills spelar inte så stor roll om pistolen är fruktansvärd att avfyra. Jag kan intyga att båda pistolerna är ytterst trevliga och vilken som är bäst blir mer en personlig åsikt än ett objektivt val. En specifik pistol passar aldrig alla, hur bra den än är. Både Glock 17 och SIG-Sauer P320 är designade för att vara just lättskjutna och passa de allra flesta. 

Innan provskjutning kan genomföras måste pistolerna laddas. Att dra manteln på Glock 17 är oerhört enkelt tack vare sina väl tilltagna infräsningar med skarpa kanter som ska vara enkla att greppa vare sig pistolen är blöt, lerig eller isig. P320 har inte riktigt lika grova spår i manteln samt att kanterna i spåren är avrundade. Visst är det snyggt, men definitivt svårare att få grepp om under dåliga förhållanden eller iskalla händer. 

IMG_0384-2.jpg
IMG_0533.jpg

Avtryckaren i P320 är krispigare och har en tydligare vägg innan skottet brinner av jämfört med Glock 17 där jag har lite svårt att veta exakt vart väggen är. Nu är Glock 17 inte helt värdelös, den kräver bara lite mer inövning än P320. Internet har klagat sedan introduktionen på avtryckaren hos Glock 17 och tack vare detta finns det givetvis en hel drös med ersättare hos flertalet tillverkare som tycker sig göra bättre än ett multimiljard-företag.

Reseten på båda pistolerna är bra men här är Glock 17 på en egen nivå. Ett tydligt "klick" an höras och även kännas i fingret när den är redo att avfyras igen.

Under själva skyttet är den kännbara rekylen märkbart lägre på Glock 17 tack vare kolvvinkeln och dess låga bore-axis som riktar kraften rakt in i armen mer än uppåt. Pipresningen är därför lite högre i P320, men det viktiga är alltid att pistolen ska vara lätt att komma tillbaka på mål efter rekylen, vilket båda pistolerna klarar galant.

Tillförlitligheten är egentligen onödig att testa på dessa två, då de är designade för just det och en del av de tilltänkta användarna måste lita på dem med sina liv. Lyckligtvis för oss sportskyttar har vi inte riktigt de problemen, men det är onekligen oerhört enerverande under tävling när patroner inte matas fram eller om en hylsa fastnar i loppet.
 
Under testets gång avfyrades ungefär 500 skott vardera utan en tillstymmelse till problem med den ammunitionen vi använde. Värt att notera är att vi inte hade möjlighet att testa olika typer av ammunition med tanke på att jänkarna panikköper allt som finns. Det enda jag kan nämna är att enligt ägaren till Glock 17 så kan utökade eftermarknadsmagasin ha svårt att mata fram patroner om de är helt fulladdade. Personligan tror jag att det mer har att göra med fjädern i magasin som måste slitas in än att det är något med pistolen.

Skyttebloggens tame operatör förevisar upplevd rekyl. Om ni har ljudet på hörs reseten på Glock 17 tydligt.

Skjutning SIG-Sauer P320 RX

Skjutning Glock 17 Gen 5 MOS FS

Sammanfattning

Att välja vilken pistol som är bäst av dessa två är oerhört svårt. De ligger ungefär i samma prisklass och är både extremt lättskjutna och tillförlitliga pistoler. De är tekniskt sett väldigt lika, men känslomässigt olika. Ingen av dem är helt perfekt men ingen är dålig. Det absolut bästa du kan göra som en skytt som står och velar mellan Glock 17 och Sig P320 är att provskjuta dem och känna efter själv. Personligen så anser jag att Glock ligger lite bättre till tack vare den extremt breda eftermarknaden av delar. Givetvis måste man även ha i beaktning de säkerhetsproblem som SIG har haft på sistone.

Vilken du än väljer kommer du inte bli besviken. Det hade inte jag blivit.

Tack till:
Corax-Store i Eskilstuna för att de hjälpte oss med SIG P320.

F&K Sport i Nacka för att de hjälpte oss med Glock 17.

Ammunitionen vi använde var GECO 9x19 124 grain FMJ inköpt från F&K Sport

IMG_5544.jpg
bottom of page