top of page

Grattis!

Du har äntligen hittat en skjutbana som ligger inom ett hyfsat avstånd hemifrån och du sitter nu hemma och förbereder dig för att åka dit för första gången. Nedan följer lite "bra att ha".

 1. Ta gärna med hörselskydd. Ett set "on-ear" är att föredra. Försök att skippa de billigaste du hittar på Wish. Grövre kalibrar kan slå igenom och skada din hörsel ändå. Skytte med krutvapen låter högt, skadligt högt. Skribenten själv har fått tinnitus på höger öra efter en episod med hagelgevär där ägaren sade att "de hade aldrig hörselskydd". Gör inte samma misstag. Ifall du vill fortsätta efter första lektionen, införskaffa ett par riktiga hörselskydd som är gjorda för skytte.
   

 2. Ett par skyddsglasögon är bra men är inget krav vid vanligt precisionsskytte, men vid till exempel dynamiskt skytte är det ett krav, samt även när du ska skjuta på metallmål. Glasögon skyddar inte bara från kulfragment utan även mot krutstänk.
   

 3. En keps är trevligt skydd mot solen, och flygande brännheta tomhylsor.
   

 4. Ett par byxor med skärp för eventuellt vapenhölster. Det underlättar för alla, speciellt om ni skjuter utomhus ifall du kan ta vapnet med dig när du markerar istället för att en vapenvakt behöver utses.
   

 5. Vatten och lite extra energi så som en energy bar eller nötter. Skytte är koncentrationskrävande och du blir lätt trött. Trötthet orsakar säkerhetsmissar.

När du väl är på banan och närmar dig skjutplatserna finns det också lite du behöver tänka på.

 1. Är du först på plats och är osäker på nästa steg, vänta tills ansvarig skjutledare anlänt. 
   

 2. Om en skjutserie pågår, vänta att gå fram tills den är klar. Vissa skyttar störs av att någon snubblar fram och anmäler sin ankomst.
   

 3. Om skjutplatserna är upptagna är risken stor att en serie pågår eller att en serie precis ska börja. Hörselskydd på!
   

 4. Börja aldrig plocka med vapen eller ammunition ifall skyttar är framme vid tavlor och markerar. Det är alltid otrevligt att vara framför en pipa som man inte vet är laddad eller inte.

Väl på banan kommer skjutledaren ropa ut olika kommandon. Vilka kommandon som ropas ut varierar beroende på vilken skyttegren du utövar, men de allra viktigaste är;

 1. Ladda
  Du får aldrig ladda vapnet utan att skjutledaren har sagt det.
   

 2. Eld upphör
  Det säger sig självt. Sluta skjut, även om du har skott kvar
   

 3. Avbryt/Stopp
  Detta kan ropas ut av alla närvarande ifall något akut skulle inträffa. Det kan vara en förvirrad svampplockare som vimsar sig in på banan  någons husdjur som jagar ett löv. Hör du detta kommando, sluta omedelbart att skjuta och invänta kommando från skjutledare.

 

Följer du detta och visar sunt förnuft har du en bra början till ett bra sammarbete med din nya förening. Se till att hjälpa till under städdagar och visa dig aktiv så kommer de hjälpa dig till din alldeles egen licens!

bottom of page