top of page
IMG_0493.JPG

Skytte. 
En sport för alla.

Skyttets Grundpelare: Bild

Inleding

Välkommen till en fantastisk sport för hela familjen som förutom att det är kul, kommer att förbättra din disciplin, koncentration och ditt allmänna säkerhetstänk.

Förutom alla fördelar ställer det även en hel del krav på dig som utövare. Skyttet som sport är beroende av att du som skytt sköter dig och gör allt seriöst och by the book, du vill inte vara den personen som förstör för andra lagliga skyttar.

Det finns många regler, men det är speciellt fyra av dem som är extra viktiga ur säkerhetssynpunkt.

  1. Betrakta alltid ett vapen som laddat, vare sig du är helt säker på att det är oladdat eller inte, hemma eller på banan. Antar du att det alltid är laddat är det mindre risk att ett vådaskott brinner av. Kontrollera alltid att det är tomt i loppet, även om personen bredvid dig just kontrollerade och lämnar över den. Sätts detta in i muskelminnet kommer du automatiskt bli en säkrare skytt och få gillande nickningar på banan av de som faktiskt vet vad de sysslar med.
     

  2. Rikta aldrig pipan mot något som du inte ämnar förstöra. Kulor är hårda och går fort. Det som eventuellt träffas av en förlupen kula kan ta oreparabel skada, och om det du träffar lever finns risken att skadan kan vara dödlig. Håll koll på pipriktningen, även om du är hemma och bara ska ta fram vapnet. Rikta ALDRIG vapnet mot en person ”på skoj” och för att ”du vet att det är tomt”. Går det av ett skott kommer du ångra dig. Samt att du inte kommer att vara välkommen till någon skjutbana i världen. Någonsin.
     

  3. Håll fingret borta från avtryckaren tills du tänker avfyra vapnet. En enkel regel, som att sätta på dig säkerhetsbältet när du sätter dig i bilen. I majoriteten av fall av vådaskott är det för att skytten kramar åt avtryckaren oavsiktligt. Det kan hända när du svingar runt vapnet, om du stöter till någonting eller oavsiktlig muskelryckning. Allt detta kan förhindras av att du håller fingret borta från avtryckaren.
     

  4. Var säker på vad ditt mål är, samt vad som är bakom det. Som tidigare nämnts är kulor snabba och hårda. Om du sätter upp en tavla på gården på ett träd är det en stor chans att kulan faktiskt fortsätter genom trädet och vidare i en extremt svårberäknelig vinkel. Detta inkluderar väggar, tunna metallplattor och även vatten. Även om du är säker på att målet du träffar är rätt och kan ta en träff, kanske inte det som är bakom gör det. Det har inte hänt bara en gång att någon eller något har blivit skadat efter att kulan gått vidare genom målet. Detta är speciellt viktigt vid jakt då vänner och andra djur kan finnas bakom det du skjuter på.

Skyttets Grundpelare: Text

Anledningar till att börja med skytte är många, vissa börjar för tävlandets skull, andra för den meditation som skyttet kan vara. 

 

Ifall du är intresserad av skytte behöver du först kontakta en skytteklubb och visa ditt intresse. Surfa in på Skyttesports hemsida och klicka dig vidare till den disciplin du vill utöva, om det nu är gevär eller pistol. 

Kontakta den förening du är intresserad av och anmäl ditt intresse av att börja. Vanligtvis rekommenderar de att du kommer förbi något skyttetillfälle och kör en omgång prova-på. Lånevapen finns vanligen att tillgå och kanske även lite annan utrustning så som hörselskydd.

bottom of page