top of page
IMG_5468.jpg

Surefire EP4 Sonic Defender Plus

Skytte är en högljudd sport och eftersom vi i sverige inte kan skjuta så mycket av KGB:s hemliga ljuddämpade arsenal eller en gammal Welrod från andra världskriget så får vi glatt införskaffa hörselskydd ifall vi vill ha hörseln i behåll.

När vi skulle börja testa AR-15 och andra högljudda gevär kände vi att det kanske skulle behövas ett par in ear-skydd att ha under de vanliga hörselkåporna. Vi stormade in på Terräng i Stockholm med dragna plånböcker och krävde tips och råd. De pekade raskt på ett set Surefire EP4 Sonic Defender Plus, vilket låter lite som något som någon random ö-kändis vrålar ut på TV-shop.
 

De är gjorda i silikon och finns i 3 olika storlekar beroende på hur stort ytterörat är och enligt research passar medium de allra flesta. Jag fick känslan att om du behöver small eller large, så vet du det redan. Vi rekommenderar starkt att fråga i butik om du är osäker på vad som kan passa dig. Enligt tillverkaren ska de dämpa 24dB och släppa igenom ljud som är under 85dB och tack vare de små ”locken” du kan öppna och stänga, kan du enkelt ha vanliga konversationer när du skjutit klart. Det är tanken i alla fall. Vid stängda lock blockeras en stor del av ljudet och det kan bli lite pinsamt när du vrålar någon i örat men vid öppna lock går det definitivt att prata i normal ton.

IMG_5463.jpg

Just de små locken är lite jobbiga att manövrera. Att öppna dem är inga problem, men att stänga dem igen är svårt och jag måste ta ut öronpropparna för att kunna stänga dem. Nu är givetvis risken att det beror mer på min oerfarenhet och bristfälliga motorik än på feldesign.
 
Insättning är lite småpilligt men är precis som att sätta in vanliga öronproppar. De sitter riktigt bekvämt och går tveklöst att ha hela dagen och fungerar utmärkt att ha under vanliga kåpor. Har du dessutom medhörning är det en mycket bra combo för att skydda hörseln mot grovkalibrig eld utomhus och särskilt inomhus. 

IMG_5465.jpg

Levereras i en behändig liten ask som lätt får plats i väskan.

Smidiga och bekväma

IMG_5439.jpg

Sammanfattning

För sitt låga pris tycker jag att det är ett bra komplement till dina on-ear hörselskydd vid skytte av grovkalibriga vapen, men det måste nämnas att de inte är helt optimalt ifall du endast har dessa. Även om jag kan skjuta AR15 med endast dessa med stängda "luckor" men det behöver inte funka för alla. Hörseln är känslig och vi rekommenderar inte att chansa. Använd dem med ett par schyssta medhörningskåpor och du har ett bra skydd mot i princip alla kalibrar.

sur-ep4.jpg

Surefire Sonic defender Plus

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_5466.jpg
bottom of page