top of page
IMG_0203_edited_edited.jpg

Tanfoglio Xtreme Limited Custom

När du tänker på Italien är det kanske oftast för att du dagdrömmer om god mat, urgammal arkitektur eller svindyra fordon. Inte fel! Men, Italien har ännu en fin sida. De tillverkar en hel drös med skjutvapen. Allt från Hagelgevär i världsklass till pistoler som har använts av militära förband i åratal. Ett litet företag med namnet Tanfoglio med sitt säte i Brescia i norra Italien har konstruerat vapen och vapendelar sedan början av 1900-talet.  Vi fick testa en IPSC-pistol i deras Xtreme-serie. Tanfoglio Limited Xtreme Custom.

Pistolen har designats från grunden för tävling och dominans. Den föddes av att nissarna i vita rockar långt nere i källaren på Tanfoglios utvecklingsavdelning satt med en prototyp och kliade sig i huvudena, undrande vad de kunde skulle kunna förbättra. Någon fick den briljanta idén att höra av sig till någon som tävlade på riktigt hög nivå och fråga denne om hur en pistol borde utformas och fungera. Sagt och gjort. De ringde upp en viss Eric Grauffel i Frankrike. Eric hade vunnit världsmästerskapet i Dynamiskt skytte med pistol. Sju gånger. Männen på Tanfoglio fick tag på Eric och efter lite diskussioner med vevande armar, en förmodad fet check och långa luncher var Tanfoglio Xtreme Custom född.

Att hålla i

Direkt när du plockar upp lådan, eller det är lite mer en väska, förstår du att den är lite finare och lite bättre än om man jämför med standard-boxen med skuminlägg som många andra pistoler kommer i. Pistolen ligger fint i en perfekt utskuren form i skummet med en liten borttagbar bit längst fram ifall du skulle vilja ha en kompensator på och en för ett rödpunktsikte. Även de 3(!) extra magasinen utöver det som är i vapnet känns som designobjekt och ligger precis lika vackert i perfekta utskärningar i locket på väskan. Bredvid dem, ett cleaning kit med logotyp på med allt du behöver för att putsa din pistol efter en hård dag på banan. Det känns lite som att dra av skynket från en sportbil, detta är en riktigt seriös sportpistol.

 

IMG_0212_edited_edited.jpg

Ergonomin är för mig helt magisk. Kolven är perfekt storlek och handen hamnar helt rätt utan att jag behöver tänka mig för. Den manuella säkringen har även ett tumstöd som ligger i precis rätt höjd och får greppet att kännas helt naturligt i enhandsfattning. Med tvåhandsfattning lägger sig vänsterhanden precis rätt utan att du behöver tänka på det, vilket gör det mycket enkelt att komma tillbaka till rätt grepp efter omladdningar. När du drar från hölster är det mer en förlängning av armen än ett objekt du håller i. Jag stör mig lite på aluminiumgreppen i kolven, de är lite hårda och kalla, speciellt en kall dag i Sverige. Personligen skulle jag byta ut dessa mot några i gummi då jag inte riktigt lärt mig skjuta med handskar ännu. Den avtagbara blåa magasinbrunnen matchar greppet och är utsvängd som ett par jeans från 70-talet. Även om jag inte är förespråkare av dessa, underlättar en utsvängd magasinbrunn omladdningar under tidspress och är även ett bekvämt stöd för nedre delen av högerhanden.

Tekniskt

Tanfoglio Xtreme Limited Custom kan levereras i kalibrarna 9x19 Luger och .40 S&W för de som vill välja. 9x19 är den vanligaste och är även den kaliber som används i vår testpistol.

Italienarna överdriver inte när de namngav deras ”Xtreme series”. Allt är designat för en sak. Att vinna. Pistolen är balanserad så den är lite framtung för att underlätta rekylupptagning, manteln är urfräst för att göra den lättare, avtryckaren är tunad till perfektion och alla delar sitter ihop med otrolig precision. Pipan är konisk och av ”bull”-modell samt som de flesta moderna pistoler har den polygonisk räffling för att täta till ordentligt runt kulan och för att hålla precisionen extraordinärt hög. Allt detta gör såklart att du som skytt och ägare har krav på att skjuta högkvalitativ ammunition och hålla den rengjord och inoljad. Det är ingen Glock, vilket den inte försöker vara heller. Poängen med att köpa en Tanfoglio Xtreme Custom är att du inte ska behöva fippla och fila på din pistol innan den är klar att tävla med. Teoretiskt sett kan du ta denna pistol till mästerskapet i IPSC och sätta igång direkt. Nu är jag tyvärr inte tillräckligt erfaren för att ha tävlat ännu men att skjuta denna ger mig definitivt känslan att jag vill ansöka till nästa tävling.

IMG_0206_edited_edited.jpg

Fiberoptiskt sikte och utfräsningar i manteln. För extra lätthet.

IMG_0217-2.jpg
Underhåll

Att underhålla en Tanfoglio Xtreme Custom är lite pilligt men kräver inte någon större ansträngning. Du behöver någonting att trycka ut mantelspärren men förutom det är det inget som behövs i verktygsväg. Alla läskstänger och piprensare finns i det snygga lilla tyg-kittet i väskan. När pistolen väl är isärtagen är det bara att börja putsa. Fyll upp med Tops, det finns många små skrymslen som ansamlar avsevärda mängder sot. Att olja in mantelspåren både på manteln och stommen är rekommenderat och det ger ett fantastiskt välljudande ”click-click” vid mantelrörelse.

IMG_0208_edited.jpg

En finslipad avtryckare som gör precis det du vill, när du vill det.

Avtrycket är på låga 1,7kg, endast single action, krisp och lätthanterlig. Reseten är kort och lätt att lära känna. De väl tilltagna utfräsningarna i den främre delen av manteln gör det busenkelt att hantera den under tidspress. Allt som allt är denna pistol en fröjd att skjuta, både dynamiskt skytte och precision.

Att skjuta

Det kan kännas tjatigt, men de allra flesta nya pistoler är väldigt lätta att skjuta. Tanfoglio Xtreme Custom är inget undantag. Standardsiktet är exemplariskt och givetvis helt inställbart i både höjd och sidled. Det röda fiberoptiska främre kornet syns väl och är lagom tunt för att inte täcka målet för mycket. Givetvis är det även förberett för att sätta dit ett rödpunktsikte. Både enhands och tvåhandsskytte är lätt att bemästra då greppet är designat så att händerna kommer upp tight mot den väl tilltagna beavertailen. Detta gör att pistolens bore height blir väldigt låg och rekylen går mestadels rakt in i armen. Snabba följdskott med hög precision är för mig som är en medioker skytt lite för enkelt. Den tidigare nämnda utsvängda magasinbrunnen är inte bara blå, utan den gav mig möjlighet att göra mitt livs snabbaste omladdning på 1,48 sekunder från sista skott till nästa skott med nytt magasin. Magasinen faller till synes friktionsfritt från pistolen, även som tomma, efter att ha tryckt den väl utformade och rejäla magasinreleasen.

Sammanfattning

Det finns få saker att klaga på när det gäller Tanfoglio Xtreme Custom Limited. Det är en riktigt seriös racepistol som utan tvekan är redo att tävla med direkt ur lådan. Italienarna vet definitivt vad de sysslar med, med lite hjälp av världens bästa skyttar. Ifall du funderar på att börja tävla i IPSC-pistol är detta en utmärkt nybörjarpistol. Precis som en italiensk sportbil är den dyr, men du får definitivt vad du betalar för. Förstklassig ergonomi och italiensk klass.

Ammunitionen vi använde var GECO 9x19 124 grain FMJ

Skärmavbild 2022-12-08 kl. 09.07.56.png

Tanfoglio Limited Custom Xtreme

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_1334.jpg
bottom of page