top of page
IMG_0551_edited.jpg

Walther Q5 Match SF

Om en viss herr I. Flemming inte hade fantiserat fram allas vår älskade kostymbeklädda, vodka-martinidrickande superagent med förkärlek till Brittiska sportbilar, hade nog Walther inte riktigt nått den nivå av igenkänning som de har idag. Deras lilla PPK i handen på James Bond har för evigt etsat in den vajande flaggan med inskriptionen "Walther" i våra ögon och även de som inte sysslar med skytte eller har något vapenintresse över huvud taget känner nog halvt igen "Bondpistolen". Walther i sig har producerat vapen i över 130 år. Från halvmisslyckade finkalibriga fickpistoler vid sekelskiftet, en hel del produkter till Wehrmacht under kriget, fram till idag när de har en oerhört omfattande sportskytteavdelning där de producerar ytterst väldesignade sportvapen.

Pistolen vi fick tag på är en vidareutveckling av tjänstepistolen Walther PPQ som i sig är en utveckling av Walther P99, som även herr Bond använde i Pierce Brosnan-eran för er som inte vet vad jag bubblar om. Tanken med Walther Q5-serien är att dominera skyttesporten med tysk kvalitet och design.

Jag tycker Walther flyger lite under radarn då det oftast pratas om SIG-Sauer, Glock, 1911, CZ och Tanfoglio just när man diskuterar IPSC-skytte och blev positivt överraskad när jag var och hälsade på Karl Olsson Shooting Sports i Solna. Efter lite diskussion gällande Glock-tillbehör och skytte i allmänhet tyckte mannen bakom disken att jag absolut skulle känna på en av deras Walthers. Sagt och gjort. Ett lån bokades in och efter några minuter var jag på väg hem med en pickadoll att utvärdera.

Att hålla


Presentationen av av en pistol kanske inte förbättrar din träffbild eller sänker din tid för magasinbyte, men för mig är det något extra med en snyggt presenterad produkt. Jag skulle definitivt lägga en fin peng på en snygg väska och rätt tillbehör för att det skulle vara kul bara att öppna väskan. Walther har verkligen lyckats med detta med deras Q5 Match. När du öppnar väskan ligger allt snyggt i sina utskurna fack och ger en fantastisk premiumkänsla. Extra bonuspoäng för att väskan innehåller allt du behöver redan från början. 3 magasin, monteringsplattor till rödpunksikten från Leupold, Docter och Trijicon, snabbladdare samt verktyg för att meka på ovan nämnda fästen och rödpunktsikten. Det som eventuellt skulle kunna köpas till är lite vapenvårdsolja. En läskstång hänger med redan från början och en tandborste kan du nog hitta i någon byrå hemma. 

IMG_6159.jpg

Snygg presentation och generöst med tillbehör. Guld värt.

Att plocka upp och greppa en Walther Q5 Match SF är som att att sätta på sig ett par ljutna skidpjäxor. Fantastiskt, kan jag tala om för er som inte åker så mycket skidor. Greppet är utformat så det fyller handen på ett mycket bekvämt sätt. En väl tilltagen beavertail hjälper även handen att komma högt upp och tight mot stommen, och tillsammans med den lilla "bullen" längst ner på baksidan av kolven ger det en oerhört trevlig helhetskänsla som hela skyttebloggens testlag reagerade med ett förvånat "oh"  på bara genom att hålla i den. Detta är givetvis personligt då alla pistoler tyvärr inte passar alla människor, men Walther Q5 Match SF funkar fantastiskt med flera olika storlekar på händer. 

 

 

 

 

 

 


Vikten på Q5 är avsevärd, på ett positivt sätt. Speciellt när jag har skjutit mycket Glock och SIG P320, som plötsligt känns väldigt plastiga i jämförelse. Det enda som inte sitter supertight är den avtagbara utsvängda magasinbrunnen som av oklar anledning sitter lite löst, även om jag försökte skruva fast den. Nu är det ingenting som påverkar skyttet i sig, men lite synd med tanke på att Q5 Match SF i övrigt har "stridsvagnskänsla". Mantelspärren är lång, lätt att komma åt och ambidextriös, vilket gör att du givetvis kan använda pistolen även som vänsterskytt.

IMG_0582.jpg

En kolv ljuten för människohanden.

Tekniskt

Walther Q5 Match SF är helt i stål, vilket också ger den sin fantastiskt solida känsla och är en utveckling av PPQ-plattformen för att totalt dominera tävlingar världen över. 

Manteln och stommen är utfrästa ur ett solitt block stål och manteln i sig har ett flertal utskärningar för att göra den lite lättare samt att optimera balansen. Legeringen på pistolen är en tenifer-legering. Det är en process där du badar metalldelarna i ett bad med alkaliska cyanatsalter som ger ytan på metallen ett oerhört effektivt skydd mot väder, vind och hölster-drag. 

IMG_0565.jpg

Det som kulan skjuts igenom är en 5-tums polygoniskt räfflad pipa för att klämma ut ännu lite mer pricksäkerhet och sätta skottet precis där skytten vill, ifall sagda skytt har skickligheten att göra det. Avtryckaren är Walthers Dynamic Performance trigger i aluminium, vilken vi kommer till senare i testet. Mekanismen i sig är lite speciell om vi jämför med andra pistoler. Strikern spänns hela vägen när du mantlar Q5 till skillnad från till exempel Glock, där den spänns delvis och sista biten spänns när du kramar avtryckaren.  Detta gör att avtrycket på Walther Q5 kan bli lättare och tydligare. Siktena är riktigt solida fullt inställbara metallsikten i både höjd och sidled med ett främre rött fiberoptiskt korn som är fantastiskt enkla att använda.

IMG_6208.jpg

Fältmässig isärtagning för dagligt underhåll.Kaliber

Piplängd

Längd

Bredd

Höjd (Utan rödpunktsikte)

Avtryckarvikt från fabrik

Vikt med tomt magasin

Walther Q5 Match SF

9x19 Luger

127 mm

222 mm

37 mm

154 mm

1,7kg

1285 g

Att Skjuta

I med magasinet, dra manteln bakåt med hjälp av de väl tilltagna utfräsningarna som finns både fram och bak på pistolen och hör hur patronen förs in med ett fantastiskt mekaniskt "klick-klick". Greppa tag om den ergonomiska kolven och rikta pistolen mot målet. Walther Q5 Match SF är tung men välbalanserad och ger en känsla av självförtroende som är svår att hitta hos någon annan pistol. Detta skjutjärn är designat för att hjälpa skytten att träffa precis där han eller hon vill, varje skott.

IMG_0580.jpg

Som vanligt inleddes testet med lite precisionsskytte på 25 meter och efter lite fipplande med kontroller och det vanliga ceremoniella rundstampandet på platsen för att stå platt var det dags att avfyra de första skotten. När jag kramade avtryckaren var det ett extremt kort upptag till en tydlig vägg. Sedan nådde jag upplysning. Walthers Dynamic Performance Trigger är sinnessjukt bra, bland det absolut bästa jag testat, och det inkluderar fintrimmade single-actionpistoler. Det är som att bryta av en stav med kristallglas och reseten är extremt kort. Det gjorde att till och med jag, som är halv-medioker precisionsskytt sköt riktigt bra. Skyttebloggens korrekturläsare sköt en guldserie det första hon gjorde. Nu är hon en av de människor som frustrerande nog kunde skjuta redan från början, men att efter 6 månader utan att ha skjutit, bara plocka upp en 9mm och skjuta Guldserie det första man gör säger mycket om pistolen. När Walthern gick runt testlaget var reaktionen alltid likadan. "oj", "wow", "jäklar vilket trycke" och så vidare.

 
Efter att vi förundrats över precisionen i pistolen var det dags för lite IPSC-övningar. Tyngden gjorde det lite ovant för mig, som är van med en plast-P320 men det gick rätt fort att få kläm på det ändå. Tack vare sin ergonomiska design är det lätt att få tag om kolven vid drag från hölster och de mönstrade gummigreppen ger ett säkert och fast grepp. Tack vare att bore-axis är så låg, går rekylimpulsen nästan rakt in i armen och jag kom snabbt till uppföljningsskott som satte sig fint i A-zonen, även under snabbare skytte än vad jag tidigare kunnat prestera. Sen kom vi till magasinbyte. Tack vare mina korta fingrar kan jag inte nå magasinreleasen från mitt ursprungsgrepp, utan måste vrida pistolen för att komma åt knappen och släppa magasinet, vilket såklart kostar dyrbar tid. Om man bortser från mina fysiska tillkortakommanden faller magasinen fritt och det är lätt att föra in nya magasin, mycket tack vare den utsvängda magasinbrunnen. Värt att nämna är såklart att det finns olika storlekar på magasinreleasen att köpa till, så mitt problem är inget problem egentligen.

Under vårt lilla test sköt vi drygt 350 skott och det fanns ingen tillstymmelse till eldavbrott. Efter att jag själv finkammat en stor mängd internetforum kan jag bara konstatera att tillförlitligheten vansinnigt hög. Undvik +P+-ammunition bara. Det rekommenderas varken av Walther eller av oss.
 

IMG_0559.jpg

Walthers Dynamic Performance trigger. Alldeles, alldeles underbar,

Sammanfattning

Efter en vecka med Walther Q5 Match SF lämnade jag tillbaka den med en varm känsla. Med sin ergonomi, träffsäkerhet, design och underbara avtryckare har den verkligen hamnat på skyttebloggens topplista. Det känns verkligen som att den är konstruerad och producerad av någon som har passion. Det smittar av sig i känslan att skjuta den och jag kan öppet skriva under på att Walther Q5 Match Steel Frame är bland det absolut bästa jag skjutit. 

Magiskt.

Nämnde vi att du kan droppa in Walthers Dynamic Performance trigger i nästan alla nyare Waltherpistoler? Vi hoppar och hurrar.

Tack till Karl Olsson Shooting Sports i Solna för att de lånade ut pistolen till oss.

Ammunitionen vi använde var GECO 9x19 124 grain FMJ som Karl Olsson Shooting Sports snällt skickade med. Oerhört uppskattat i dessa tider av ammokris.

2830353_Q5_Match_SF_9x19_INT_persp_links_LR_950-560-0.jpg

Walther Q5 Match SF

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_0562.jpg
bottom of page