top of page
IMG_0235.jpg

Walther PDP 4" Compact

Marknaden för tjänste- och sportpistoler med polymerstomme och striker fire-mekanism bara växer och det finns ett stort antal ytterst kompetenta produkter som erbjuder mekanisk tillförlitlighet och säkerhet med hög träffsäkerhet. Walther har som nämnts i tidigare artiklar flugit lite under radarn och hamnat lite i skymundan av deras konkurrenter så som Glock, CZ och SIG-Sauer. 

De har nu samlat all sin kunskap sedan 130 år i en plattform som ska visa att tyskarna minsann fortfarande kan, även om produkten inte lanseras tillsammans med en martinidrickande agent som kör brittiska bilar.

Nu när Walthers hyfsat okända PPQ ska fasas ut lanserar de nu deras absolut senaste tjänstepistol med namnet PDP, Performane Duty Pistol. Tanken är att den ska hamna i händerna på professionella myndighetspersoner med barska ansikten och mörka kostymer samt för det i USA kallat "concealed-carry" vilket man kan tycka vad man vill om, och erbjuda marknadsledande tillförlitlighet och smidighet.

Vi har tidigare testat en Walther, deras Q5 Match, och den var så pass förargelseväckande bra att våra förväntningar på deras Glock 19-konkurrent var minst sagt skyhöga när vi som första media i Sverige lägga vantarna på den.

Att hålla


I sann Walther-anda kommer PDP snyggt skyddad i en fin plastlåda med omsorgsfullt inskurna former i skummet. Det ser dock ut som att formen i skummet är gjort för att passa alla PDP-modeller så den allra minsta ser allt lite liten ut.

I övrig är det rätt välmöblerat med ett extra magasin, greppinlägg för att göra greppet större eller mindre, en snabbladdare samt en propp och lite verktyg för att montera optik. Lite snålt kanske med bara ett extra magasin, då Q5 Match kommer med två extra, men vi kan nog förlåta det då det i alla fall finns plats för ett till utöver de två som följer med. Eventuell utrustning för vapenvård lyser fortfarande med sin frånvaro. En läskstång kanske kunde följa med i alla fall?

IMG_0251.jpg

Tack vare den tidigare Q5 Match hade jag höga förväntningar på ergonomin då den verkligen var i världsklass. När jag plockade upp Walther PDP blev jag inte besviken. Den härliga "bullen" som fyller ut handflatan så fint infinner sig även på denna och texturen, som är lite som upphöjda gummipyramider är inte bara snyggt, utan gav även ett bekvämt och säkert grepp. Den lilla utsvängningen längst ner på framsidan av greppet ska hjälpa skytten att vinkla ner pistolen med lillfingret och automatiskt komma rätt för att använda eventuell optik. Tyvärr kunde jag inte testa det då jag inte hade tillgång till ett rödpunktsikte men enligt internets outtömliga kunskap och åsikter är det blandat vad skyttar upplever. Det är definitivt ett skönt stöd för lillfingret. Vikten är lätt och vågen stannar på 691 gram vilket nog är den lättaste pistol vi testat här på skyttebloggen. Den låga vikten kommer med både fördelar och nackdelar under själva skyttet.

Det enda jag kunde anmärka på egentligen är att greppet på Compact-stommen var lite för kort för mig vid tvåhandsfattning då mitt vänstra lillfinger hamnar nedanför greppet utan stöd. Nu är det inte Walthers fel, utan mer modellen "compact" som bjuder på lite kortare grepp för maximal smidighet och möjligheter att enkelt bära den i hölster nära kroppen. Problemet är väl att jag inte riktigt har lärt mig att skjuta med ett högre grepp med vänsterhanden där pekfingret sätter sig på framsidan av varbygeln, så för mig krävs ett längre magasin som ger lite längre grepp med stöd för lillfingret. Lite som CZ P10C vi testade tidigare. Eftersom det definitivt går att få tag på längre magasin är det egentligen inte ett problem, men är värt att nämna. 

IMG_0187.jpg

Riktigt trevligt ergonomiskt grepp, om än lite kort.

De tre olika inläggen för greppet ger rätt hög flexibilitet för storleken och efter att ha gått testlaget runt fungerar "Small" och "Medium" för de allra flesta. Det finns även en storlek "Large" men då krävs riktigt stora händer. De sitter med en liten metallsprint som kräver förvånansvärt mycket våld att trycka ut men när den väl hoppat ut är det lätt att byta inläggen. Jag älskar att det inte går alls att se att inläggen är avtagbara utan det ser ut som att de sitter ihop med greppet. Tyskt, snyggt och väldesignat.

IMG_0228.jpg

Tre storlekar för att skräddarsy greppet.

Tekniskt

Walther PDP är en vidareutveckling från deras PPQ och de har tagit det som är bra med den och fört det vidare in i den nya pistolen och ändrat det som skyttar anmärkte på.

Manteln är i stål och stommen i stryktålig polymer precis som många av sina motståndare och manteln i sig har några fantastiskt köttiga infräsningar för att ge ett säkert grepp vid mantelrörelse under dåliga förhållanden. De har till och med ett eget namn, SuperTerrain Serrations. Då kan det inte vara annat än seriöst.

IMG_0203.jpg

Walther PDP finns i ett flertal olika former och konfigurationer. Stommen finns i "Full size" med piplängd på 4,5" samt 5" och "Compact" som kommer med 4" eller 5". Alla delar och bitar kan bytas och blandas mellan varandra.
Vill du ha en lång mantel på en kort stomme? Kör.
Vill du ha en kort mantel på en lång stomme? Kör på! Även om det ser lite töntigt ut om du inte kör med kompensator.

All denna möjlighet till konfiguration har att göra med Walthers nya syn på modularitet. Poängen är att du ska kunna ha en hög med stommar, mantlar och pipor och fritt välja mellan dem beroende på ditt humör just den dagen. Jag blev lite besviken på att de inte körde på liknande idé som SIG-Sauer med sin trigger-assembly i deras P320. Det gör att här i Sverige i sånt fall måste söka licens på stommarna också, inte bara pipa och mantel som på P320.

Alla PDP kommer förberedda för optik och vid köp av pistolen och i USA får du med en monteringsplatta du själv väljer gratis men kan köpa fler om det behövs. I trötta Europa får du gott ta och betala för även den första plattan. Snålt. Infräsningen i manteln för optiken är djup och gör så att siktet inte hamnar för högt upp som är vanligt på andra pistoler med krav på monteringsplattor. Standardsiktena är vanliga "3-vita-punkter" och ger bra kontrast mot målet och även om det bakre siktet ser ut som ett vanligt fast sikte är det faktiskt fullt inställbart i höjd- och sidled. För de som inte klarar av att ha originalsikten går det såklart att byta ut, men dessvärre är eftermarknaden för Walther är inte jättestor. För att råda bot på detta har Walther gjort att även Glock-sikten passar på deras PDP, vilket gör att marknaden på tredjepartssikten mångdubblades då om det är något som byts ut på Glocks är det just originalsiktena.

IMG_0219.jpg

Alla Walther PDP kommer förberedda för optik från fabrik

Det som sätter snurr på kulan är en polygonisk räfflad pipa och tillsammans med sin nya uppdaterade "Performance Duty Trigger" blir Walther PDP ytterst pricksäker och skickar kulan precis dit den pekar. Vilket såklart ställer höga krav på dig som skytt.

IMG_0314.jpg

Fältmässig isärtagning för dagligt underhåll.Kaliber

Piplängd

Längd

Bredd

Höjd (Utan rödpunktsikte)

Avtryckarvikt från fabrik

Vikt med tomt magasin

Walther PDP 4" Compact

9x19 Luger

102 mm

179 mm

34 mm

137 mm

2.5 kg

691 g

Att Skjuta

Tack vare de spektakulärt väl tilltagna infräsningarna både fram och bak på manteln är det ytterst enkelt att dra mantelrörelse, vare sig det är torrt, blött, lerigt eller isigt. Balansen är perfekt när ett fullt magasin sitter i och lite åt det framtunga hållet när det är tomt och mantelspärren är lång, lättillgänglig, lättmanövrerad och finns på båda sidor av pistolen för de som vill skjuta med vänster. 

Bore-axis är relativt låg, inte riktigt som en CZ P10 eller Glock, men det hjälper däremot att få upp siktet när de sitter lite högre upp. 

IMG_0137.jpg

När tavlan var uppe och en sprojtans ny spegel fastnaglad över det söndertrasade svarta området från föregående skyttar var det dags för det första precisionsskyttet. Även om greppet kanske var lite litet för tvåhandsskytte utan det längre magasinet var det desto mer skräddarsytt för enhandsskytte. Handen hamnar automatiskt högt upp och tight mot beavertailen, mycket tack vare "bullen" på nedre bakre delen av greppet. Kläm åt med handen och den hamnar automatiskt högre upp. 

Även om denna PDP inte hade Walthers sinnesjuka "Dynamic Performance" avtryckare som Q5 hade är deras nyutvecklade PDT "Performance Duty Trigger" ändå bland de bästa inom striker fire-pistoler. Upptaget är relativt långt, men när jag nådde väggen var den tydlig och efter någon millimeter av creep kom sista lilla väggen som är tydlig att känna. Kläm åt lite till och skottet går av precis när du förväntar dig. Att Walther gör världens bästa avtryck från fabrik för striker-fire går inte att undkomma. När första serien skjutits och jag glatt skuttade fram till tavlan med förväntnigen av stordåd såg jag till min besvikelse att tavlan var orörd. Snopet laddade jag ett magasin till och jag försökte denna gång se vart kulan landade. Det visade sig att siktet var så dåligt inställt att kulan träffade precis till vänster om själva tavlan. Däremot när vi ställde in siktet lite visade det sig att pistolen verkligen var pricksäker och med stöd på 25 meter var grupperna riktigt tighta. Det går inte att skylla på pistolen ifall det går dåligt.

IMG_0128.jpg

Walther PDP med nya Performance Duty Trigger. Fruktansvärt bra.

Vid lite livligare IPSC-övningar märks det att det är en liten och lätt pistol. Rekylen är lite snärtigare än jag hade förväntat mig men ändå lätthanterlig med de följdskott som skickades efter. PDP kommer snabbt ner på mål igen och träffsäkerheten är riktigt bra tack vare det oerhört väl fungerande originalsiktet. Skotten hamnade allt som oftast inom A-zonen när jag väl vant mig vid rekylen och den är definitivt en kompetent production-pistol i alla lägen.

IMG_0158.jpg

Magasinen matar felfritt och faller friktionsfritt, tomma som fulla och knappen för magasinreleasen sitter helt perfekt, även för mina lite kortare fingrar och det är givetvis möjligt att byta sidan på den för vänsterskyttar. Att föra in nya magasin kräver lite inövning men efter några drills gick det både snabbt och smärtfritt. Att byta grepp under olika övningar är lätt och känns säkert, det kändes aldrig som att jag skulle bränna av ett skott av misstag när jag bytte från höger till vänster och vice versa. Allt som allt känns PDP som en väldesignad pistol som kan ta sig an allt den kommer över.

Sammanfattning

Helgen med Walther PDP gav mersmak, även om vi inte blev riktigt lika frälsta som med Q5 Matchen vi testade tidigare.

 

Jämför jag Walther PDP med sina direkta konkurrenter är det för mig oerhört tight mellan den och tjeckiska CZ P10C. Båda är kompakta, extremt kompetenta tjänstepistoler men tack vare Waltherns ergonomi, syn på modularitet, orignalsikten och möjlighet att direktmontera deras galna tävlingsavtryckare måste jag nog säga att Walther PDP är med sitt pris på 8'900:- för samtliga modeller, i skrivande stund, en av de mest prisvärda pistolerna på marknaden. 

Den är riktigt, riktigt bra.
 

Tack till:
 

Karl Olsson Shooting Sports i Solna för att de lånade ut pistolen till oss. 

Ammunitionen vi använde var GECO 9x19 124 grain FMJ.

2851814-PDP-C-4Zoll-li-web.jpg

Walther PDP Compact 4"

Klicka för att gå till handlare

Priset är korrekt i skrivande stund

IMG_0254.jpg
bottom of page